*Nettavisen* Nyheter.

Ildfull historie på Grønland

STASJONENS STOLTHET: Trond Flaarø er ikke lite stolt av denne Volvoen fra 1950. Museet har syv veteranbiler som de i tillegg til å vise frem på Grønland, deltar med i veterantreff rundt omkring i landet. Foto: ALLE FOTO: MARION JULIUSSEN

Brannmuseet på Grønland fyller 25 år. De holder til i den gamle brannstasjonen fra 1865 som er Nordens eldste.

Klikk på bildet for å forstørre.

TUNGT UTSTYR: Denne gamle røykdykkermasken har taleforbindelse og fikk tilførsel av luft fra blåsebelgen.

Klikk på bildet for å forstørre.

VARSLET BRANN: Vekterne skulle ikke bare ta seg av bråkmakerne, men hadde også en viktig jobb med å varsle brann.

Klikk på bildet for å forstørre.

VANNTILFØRSEL: En bit av en vannledning fra 1624 som sørget for å føre vann frem til vannpostene i Christiania.

GRØNLAND: En tur inn i den gamle stasjonen åpenbarer en verden av unike skatter. Her finner vi blant annet stallen som de kraftige og spreke brannhestene sto i, Vognremissen med trestiger og sprøyter fra 1850 og en brannslede fra 1920.

Del på Facebook

På frivillig basis

Museets leder er Trond Flaarud, pensjonert brannmester og brigadeleder. Sammen med ca. 20 pensjonerte kolleger fra Brannvesenet holder han liv i 25-årsjubilanten.

SE BILDESERIE! Brannmuseet på Grønland

– Vi driver på frivillig basis. Kommunen betaler husleia og vi får også et lite driftstilskudd fra Brann- og redningsetaten, forteller han og legger til at det er gratis inngang.

De arrangerer også egne besøk for barn fra barnehager og skoler, ca. 1.500 barn har besøkt dem det siste året.

Ikke fullt så frivillig

Like frivillige var nok ikke alle mannfolka som utgjorde forløperen til Brannvesenet som ble grunnlagt etter den store bybrannen i 1858.

Da opererte man med vannslangekorps, pumpekorps og nedrivingskorps. En tungvint affære som krevde innsats fra 10 prosent av den mannlige befolkningen i Christiania, det vi si 1.777 utkommanderte personer.

Utstyret som ble brukt kan man se i museet. Da de ble avløst av det nye Brannvesenet ble 36 mann ansatt til å gjøre den samme jobben.

Kombinert brann- og politistasjon

En av sidebygningene kalles Arresten, fordi stasjonen inntil 1903 også hadde politistasjon. Da flyttet politiet til Tøyenbekken. I gården bodde ansatte, både brann- og politifolk, med sine familier.

– Det var mye liv her, sier Flaarud, mens han stolt viser dittOslo alle små og store kuriositeter han og kompisene har samlet gjennom årene.

– Det er mye jobb, men vi har det også veldig hyggelig sammen når vi treffes, jobber og forteller hverandre de samme historiene gang på gang, flirer han.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.