RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Utenfor denne bygården på Grønland ble imam Nehmat Ali Shah angrepet med et stikkvåpen mandag kveld.
Utenfor denne bygården på Grønland ble imam Nehmat Ali Shah angrepet med et stikkvåpen mandag kveld. Foto: Foto: Bjørn Skomakerstuen (Nettavisen)

Imam forsøkt drept på vei til kveldsbønn

En imam ved Norges største moské ble like før midnatt sendt til sykehus med alvorlige skader etter at han ble angrepet på Grønland. Tirsdag morgen er fortsatt ingen pågrepet for drapsforsøket.

OSLO: Politiet fikk klokken 23.16 mandag kveld melding om at en mann i 60-årene var blitt knivstukket på Grønland. Mannen ble sendt til sykehus med alvorlige skader.

 

Senere natt til tirsdag bekreftet styreleder Ghulam Sarwar ved moskeen Central Jamaat Ahle-Sunnat overfor Aftenposten at det var imam Nehmat Ali Shah som var blitt angrepet. Han skal ha vært på vei til moskeen i Motzfeldts gate for å lede kveldsbønnen, da angrepet skjedde.

LES NYHETER FRA INDRE BY HER

Går bra med imamen

Politiet bekrefter på en pressekonferanse tirsdag at imamen er stukket med en skarp gjenstand, men vil ikke si hva slags gjenstand. Flere steder fortelles det at han ble angrepet med øks, men politiet vil ikke ut med detaljer om hendelsen før imamen er avhørt.

– Det går bra med mannen, men vi ønsker ikke å si noe om detlajene i hendelsesforløpet før han er avhørt. Avhøret med han er viktig, og skal gjennomføres så raskt det lar seg gjøre, sier seksjonssjef Grete Lien Metlid ved seksjon for vold og seksualforbrytelser.

Politiet vet ikke hvem gjerningspersonen er, men en person med hvit maske er sett løpende fra stedet. Politiet bekrefter også at det har vært konflikter rundt menigheten.

LES OGSÅ: Mann funnet drept i garasje på Grønland

Har vært konflikter

– Vi er godt kjent med at det har vært en del konflikter mellom denne menigheten og den som var der tidligere. Dette er ting som går langt tilbake i tid, og vil selvfølgelig være en del av etterforskningen, sier Metlid, som understreker at politiet ikke vet noe om motivet for angrepet.

Imamen ble ifølge Aftenposten angrepet med øks utenfor sitt hjem i Motzfeldts gate da han var på vei til moskeen for å lede kveldsbønnen. Imamen skal ha blitt angrepet bakfra med en liten øks på venstre side av ansiktet.

Stabil

Imamens tilstand er stabil etter at han ble natt til tirsdag, og han våknet natt til tirsdag.

– Tilstanden var livstruende da han kom til Ullevål, men den er nå stabil, opplyser operasjonsleder Rune Ullsand i Oslo politidistrikt til NTB.

Politiet kunne natt til tirsdag ikke bekrefte offerets identitet.

LES OGSÅ: Åpen moské gir samhold

Gjerningsmann

Politiet sikret seg opptak fra overvåkingskamera i området og startet avhør av vitner, skriver Dagbladet. Samtidig var flere politipatruljer natt til tirsdag på leting etter en gjerningsmann. Letingen pågikk fortsatt ved 02.30-tiden.

– Vi har ikke funnet noen gjenstand som ble brukt, men det skal ha vært en kniv. Gjerningsmannen hadde trolig på seg en hvit finlandshette, opplyser Ullsand.

De videre beskrivelsene av gjerningsmannen går ut på at han skal ha hatt på seg en svart joggebukse med hvit stripe bak, en grønn og svart jakke, og grå sko med hvite såler.

Tidligere konflikter

Menigheten Central Jamaat Ahle-Sunnat ble grunnlagt i 1977 og har mer enn 5.000 medlemmer. Den var i utgangspunktet et samlingssted for førstegenerasjonsinnvandrere fra Pakistan. I dag er menigheten Norges største. Selve moskeen i Motzfeldts gate 10 ble åpnet i 2006 og har plass til rundt 2.500 personer.

I september i fjor ble det kjent at Islamsk Råd har politianmeldt tre trusselepisoder mot norske moskeer. Den ene episoden dreide seg om funn av et avskåret grisehode utenfor Central Jamaat Ahle-Sunnat-moskeen på Grønland.

I mars 2006 ble fire personer sendt til legevakten etter at sju personer utstyrt med kniv og balltre tok seg inn i moskeen under fredagsbønnen og tikk til angrep på menn i bønn.

Tre måneder senere ble det bråk igjen da rundt 100 personer fra de forskjellige fraksjonene av menigheten var involvert i bråk etter at en mann brøt besøksforbudet til moskeen, men ingen ble skadd. Det ble spekulert i om intern maktkamp mellom to fraksjoner i moskeen kunne være årsak til de to episodene.

Storfamilier

– Vi i det muslimske miljøet har fryktet at noe slik kunne skje. En flere år gammel maktkamp innad i moskeen har gjort at styret har ekskludert flere medlemmer. Det har vært gjort forsøk på å megle, men disse har mislyktes, og det har ført til at to fraksjoner står steilt mot hverandre, sa ansvarlig redaktør i det politiske og religiøst uavhengige magasinet Qiadat, Mohammad Sharif, til NTB etter hendelsen i mars 2006.

Ifølge Aftenposten er det to storfamilier som har stått sentralt på hver sin side.

De to har uttrykt støtte til hver sin imam og begge klanene har flere støttespiller i moskeen. Prestisje og makt er del av konflikten, da de som styrer menigheten kan bestemme hvordan pengene skal brukes og hvilke gjeste-imamer som skal inviteres.

Den ene av de to storfamiliene har vært støttespiller for imam Nehmat Ali Shah.

 

LES ANDRE SAKER FRA DITTOSLO.NO:

Førerløs bil i Holmenkollen

Denne villaen koster 45 millioner kroner

51-åring stjal øl, pute og snøbrett

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere