Gå til sidens hovedinnhold

Imponert over manglerudpolitiet

Manglerud politistasjon fikk ros for sitt forebyggende arbeid av Justisminister Knut Storberget og barne- og likestillingsminister Anniken Huitfeldt.

MANGLERUD: I forbindelse med alle de mindreårige som ble innbrakt av politiet etter opptøyene i sentrum, skal hele oslopolitiet nå anvende en metode med bekymringssamtaler som er utviklet av Bjørn Øvrum ved forebyggende avdeling på Manglerud politistasjon.

Her har de drevet med forebyggende arbeid overfor barn og unge i over 40 år, og i den anledning ønsket justisminister Knut Storberget og barne- og likestillingsminister Anniken Huitfeldt å komme på besøk.

Imponert

Det var stort presseoppbud da gjestene ankom den lokale politistasjonen onsdag 14. januar.

Anniken Huitfeldt sa til stasjonssjef Gro Smedsrud at hun var imponert over arbeidet de nedlegger, mens Knut Storberget hadde følgende kommentar om stasjonssjefen:

Gro er en av våre edelstener!

De prominente gjestene ble deretter tatt med inn bak lukkede dører, der de fikk en orientering om veiledningsmetodikken bak bekymringssamtalene og hvordan Manglerud politistasjon vil følge opp de lokale ungdommene som var involvert i opptøyene.

Enkeltindivider

Etter den lukekde seansen uttalte Gro Smedsrud viktigheten av å ikke fordømme personene som kalles inn til bekymringssamtaler, men deres handlinger.

Vi må se på dem som enkeltindivider, ikke en gruppe. Mange av dem har et enormt behov for å bli sett., og de må lære hvordan de kan formidle sine meninger på en akseptabel måte, sa Smedsrud.

Gode resultater

Bjørn Øvrum fortalte at bekymringssamtalene ble brukt med godt resultat da man hadde problemer med høyreekstreme miljøer på Bøler og Nordstrand.

Halvparten trakk seg fra miljøet etter første samtale, sa Øvrum.

Metodikken går på å forhindre tilbakefall. Ungdommene synes det er krevende, men ok, og mange møter seg selv i døra. Foreldrene takker oss ofte etterpå, sa Øvrum.

Har funnet opp kruttet

Knut Storberget fortalte at regjeringen har bedt om en rapport om hvordan man skal følge opp ungdommene og forhindre fremtidige opptøyer.

Vi må ta dette på alvor og tenke utradisjonelt. Samtidig trenger vi ikke finne opp kruttet hver gang noe skjer. Her på Manglerud gjøres en særs god innsats som mange vil se på som utradisjonell, men som er et sentralt virkemiddel for å forebygge. Vi vil ha videre kontakt med manglerudpolitiet, sa justisministeren.

Barnevernssamarbeid

Anniken Huitfeldt var blant annet opptatt av det gode samarbeidet Manglerud politistasjon har med barnevernet.

De fleste bekymringsmeldinger om barn og unge kommer fra politiet, ikke fra barnehager, skoler eller andre. Jeg vil komme tilbake og lære mer om samarbeid med barnevernet senere, uttalte ministeren engasjert.

Reklame

Dette gir du til morsdagen