RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Incest på dagsorden


Fv: Caroline Lea (Pia) & Lasse Amundsen (Christian).
Fv: Caroline Lea (Pia) & Lasse Amundsen (Christian).
Nyutdannede skuespillere setter incest på dagsordenen med "Festen"

Nyutdannede skuespillere fra NISS (Nordisk Institutt for Scene og Studio) setter opp Festen på Soria Under Moria teater. De har samarbeidet tett med Støttesenter mot Incest i Oslo for å skape en mest mulig realistisk forestilling og sette fokus på et vanskelig tema.

Teaterstykket er basert på den prisbelønte danske dogmefilmen Festen av Mogens Rukov og Thomas Vinterberg fra 1998, som handler om incest.

Stykket settes opp av teatergruppen Karakter, som består av nyutdannede skuespillere fra NISS.

Med seg på laget har de to kjente skuespillere i hovedrollene Nationaltheatrets Rolf Arly Lund som faren Helge og Kari Onstad som moren Else. Nationaltheatrets Per Egil Aske er instruktør, mens teatergruppen både fungerer som prosjektledere og skuespillere.

Samarbeid med Støttesenter mot Incest

Marthe Snorresdotter Rovik og Martin Nylund er med i teatergruppen og forteller at samarbeidet med Støttesenter mot Incest i Oslo har vært viktig for å skape troverdige skuespillerprestasjoner.

De har hatt flere møter med senteret, som har gitt informasjon om temaet gjennom foredrag og samtaler.

Med stykket ønsker vi å sette fokus på incest, og bidra til at det blir mindre tabubelagt. Hvis publikum får en større forståelse etter å ha sett stykket, har vi oppnådd mye, sier Snorresdotter Rovik.

Vi ønsker å få en reaksjon. Det kan være sinne, sorg eller tomhet. Slik håper vi å få folk til å tenke og ikke glemme det de har sett, sier Nylund.

Åpenhet viktig

Rona Eriksen Andersgaard, konsulent ved Støttesenter mot Incest, mener at incest må tales i hjel fremfor å ties i hjel.

NISS-skuespillerne er med på å skape større åpenhet rundt temaet. Vi tror at åpenhet kan gjøre det lettere å forholde seg til personer som har erfaring med incest og temaet generelt. Informasjon gir trygghet og er med på å fjerne tabuer, sier hun.

Dette er andre gang NISS-skuespillerne setter opp Festen. Første gang var i vår, da det ble spilt av avgangsklassen på Skuespillerutdanningen. Stykket ble en stor suksess, med tolv utsolgte forestillinger.

Det blir ti forestillinger, fra onsdag 21. november til fredag 30. november. Stykket spilles i kjelleren på Soria Moria Kulturslott på Torshov.

Billetter kan kjøpes på www.billettluka.no eller i billettluken på Soria Moria Kino. Prisen er kr. 170,-

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere