RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Indieheltene tilbake


Det sju personer store Arcade Fire fikk gode kritikker for konserten de holdt under Hovefestivalen tidligere i sommer.
Det sju personer store Arcade Fire fikk gode kritikker for konserten de holdt under Hovefestivalen tidligere i sommer. Foto: Foto: Universial Music
Et friår var tiltrengt før Arcade Fire begynte arbeidet med en ny skive.

En måned etter at canadiske Arcade Fire rundet av Hovefestivalen 2010, foreligger indieheltenes nye album, «The Suburbs» (2. august).

Komplekst

Det blir neppe like mye orgelkomp som på forrige album, «Neon Bible», men også denne gangen har ekteparet Win Butler og Régine Chassagne, samt de fem andre medlemmene, gjort deler av innspillingen i en kirke.

Stort, forfriskende, mørkt, energisk og komplekst er betegnelser som alle er blitt brukt om «Neon Bible».

Men hvilken vei Arcade Fire tar med «The Suburbs», er vanskelig å si. Tre nye låter har så langt vært tilgjengelige for kjøp og streaming, og det musikalske uttrykket spriker.

– «The Suburbs» har fire poler som er ekstremer alle låtene befinner seg innenfor, sa bandmedlem William Butler til amerikanske NPR i forbindelse med slippet av to av låtene.

Avbrekk

Bandet skal visstnok sveipe innom både folkrock, rock and roll og elektronisk musikk. Bandkollega Win Butler tror noe har skjedd siden sist:

– Før vi begynte å spille inn «The Suburbs» i 2009, tok vi et år fri. Vi har levd mye de par siste åra, og det er nok mye av det i dette albumet.

Arcade Fire har uansett et solid grep om sin egen kunstneriske skjebne, med eget studio, rettigheter til mastertape og publisering og penger nok til å unngå kommersiell sponsing.

– Det er en velsignelse å kunne oppnå det vi hadde lyst til, være i stand til å betale for det selv og gjøre det selv, mener Win Butler ifølge amerikanske Billboard.

Springsteen

Arcade Fire nådde fort et bredt publikum etter debuten «Funeral» i 2004. Siden har interessen for bandet bare økt. Arcade Fire teller sju medlemmer og blir ofte omtalt som et indiekollektiv.

– Arcade Fire er et band som for alvor var med på å stikke kjepper i hjulene for distinksjonen indiekommers. De ble genierklært ved debuten og fikk raskt fans som David Bowie og Bruce Springsteen, sier musikksjef Mats Borch Bugge i NRK P3.

Med et andrealbum som beviste at bandet ikke var et blaff, ble det vanskelig å oppleve Arcade Fire som noe annet enn et spesielt bra band, mener musikksjefen. Også live har bandet imponert.

– De har lyktes gjennom å skrive bra låter som de har fremført på en autoritær, nesten militær, måte, sier Bugge.

Konkurranse

Men han har ikke latt seg overbevise av smakebitene fra det nye albumet.

– Ingen av låtene er veldig bra. Nyhetsverdien i det insisterende lydbildet – som er rufsete polert – er dessuten over, og de har fått større konkurranse fra band som Band Of Horses.

Da Arcade Fire den 23. februar 2008 annonserte at turneen med forrige album offisielt var over, hadde bandet holdt det gående gjennom 122 konserter i 75 byer i 19 land.

Denne gangen satser de på færre konserter på større scener, ifølge David Biche Viecelli, bandets bookingagent.

– Bandet tar det helt ut på scenen, de investerer tonnevis med energi og innsats. De har innsett at hvis de gjør det for lenge eller for mye, klarer de ikke å opprettholde det genuine nivået på konsertene, sier Viecelli til Billboard.

Begeistring

I første omgang gjester bandet nordamerikanske byer, men også England, Frankrike, Tyskland, Spania og Italia står på lista over land bandet besøker i løpet av høsten.

Etter Arcade Fires konsert på Hovefestivalen i sommer, trillet musikkpressen begeistret terningene til 5 og 6.

– Det er alltid gøy for oss inderlige, indieelskende nordmenn å se et stort antall musikere på scenen, der noen er gift – mens andre er kjærester. De gir publikum en idé om samhold, glede og visjoner, sier Mats Borch Bugge.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere