RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Indre by betaler prisen

Bydelspolitiker Per Gunnar Dahl (Ap) er lei av å se på at folk i indre by mister grøntarealene sine. Det er dessverre umulig å diskutere markagrensa, sier han.

GRÜNERLØKKA: Noen må tale indre by sin sak. Men markagrensa er tydeligvis en hellig ku, i den forstand at det er umulig å diskutere den uten at folk går i strupen på deg, sier han. Dahl ønsker en bredere debatt, der man setter diskusjonene omkring byens grønne lunger, byutvikling, barnehageutbygging og markagrense i en sammenheng.
Oslo vokser enormt fort, vi blir flere og får behov for flere velferdstjenester. Regjeringen ønsker vekst i velferdstjenestene, og jeg er positiv til ambisiøse mål. Men samtidig skal vi altså sette opp en absolutt grense rundt Oslo som aldri kan røres. Jeg lurer på hvor byen skal vokse: Oppover? Ned i bakken? Vi mangler areal til å bygge på, forteller han.

Fortetting

Dahl vet godt at mantraet som gjelder i Oslo er "fortetting, fortetting, fortetting", men er langt fra overbevist om at det er ønsket til folk som bor sentralt i Oslo.
Det blir jo ramaskrik om enhver grønn lunge som skal utbygges. Og alle har vel fått med seg reaksjonene på de foreslåtte høyhusene i Bjørvika. Luft og utsikt er viktig for folk, og den fortettingen det legges opp til i indre by er det tydelig at folk ikke ønsker, konstaterer han.
Samtidig er det galskap å si at Oslo ikke skal vokse, ikke utvikles. Da må vi i tilfelle stoppe befolkningsveksten ved å nekte folk å flytte hit, sier han og rister lett på hodet.

Vern av marka

Miljøverndepartementet jobber med et midlertidig vern av marka fra sommeren 2007 som nå er ute til høring, og miljøvernminister Bjørnøy har uttalt at målet er å "unngå utbygging som vil redusere dagens tilgjengelige markaområde". Med andre ord; ikke én gren skal røres.
Samtidig opplever folk i Bydel Grünerløkka at barnehager stadig spiser mer av utearealene deres. Bydelsutvalget har gitt klarsignal til å ta deler av både Sofienbergparken og Sinsenparken, og med 465 barn i barnehagekø ser det ikke ut til at behovet for barnehageplasser blir mindre med årene. Bydelspolitikere Østkantavisa har snakket med innrømmer at grønne lunger ligger laglig til for hugg i jakten på barnehageplasser. Det finnes ikke andre arealer som oppfyller lovens krav.

Betaler prisen

Miljøverndepartementet vil i arbeidet med ny markalov ta utgangspunkt i markagrensen som gjelder nå. Den ble fastsatt i 1986. Da hadde Oslo 450.000 innbyggere. På 20 år har Oslo fått temmelig nøyaktig 100.000 flere innbyggere, og hvert kvartal har Oslo en netto tilvekst på 3000 mennesker. I 2025 anslår SSB moderat at Oslo vil ha 635.000 innbyggere. Men markagrensa skal være den samme, selv om nesten to tredjedeler av Oslos areal ligger der.
Marka er et flott rekreasjonsområde, og jeg er selv glad i å bruke marka. Men du kan jo gå fem timer i marka uten å se et menneske, sier Dahl.
Det er de som bor sentralt som betaler prisen for dette. Jeg mener det må være mulighet for vekstområder i deler av marka. Det kan ikke være sånn at marka aldri skal kunne røres, det må være mulig å bruke hodet, insisterer Arbeiderparti-politikeren.
Dahl synes høringen Miljøverndepartementet nå har ute domineres av frilufts- og verneinteressene.
Bjørnøy holder høring med friluftsgruppene. Jeg er kritisk til at verne- og friluftsgrupperingene skal diktere en slik lov når man ser hvilke konsekvenser den har for byutviklingen, sier Dahl.
Han vet han ber om bråk med dette utspillet, men mener debatten er for viktig til ikke å tas.
Byrådet sier det skal bygges 45.000 nye boliger i Oslo de neste 18 årene, i tillegg til barnehager, skoler og eldresentre det blir behov for. Men i markadebatten styrer verneinteressene alt. Sørmarka og Østmarkas venner blir hørt, men ikke folk som trenger barnehageplass i bydelen vår, slår Dahl fast.
Han inviterer gjerne miljøvernministeren til Grünerløkka for å gi henne noen innspill.
Hun er velkommen, sier Per Gunnar Dahl.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere