*Nettavisen* Nyheter.

Indre øst satser rettferdig

Ved å satse på Fairtrade-produkter håper Venstre nå at Oslos borgere kan tenke globalt, men handle lokalt. Og Oslo indre øst er foregangsbydeler.

GRÜNERLØKKA: Dette er jo markedsøkonomi både på sitt verste og sitt beste, sier barista og innehaver av Påfyll kaffebar på Grünerløkka, Trygve Fladvad, mens nypresset Fairtrade-espresso renner ned i en liten kopp.
Påfyll er en av stadig flere kaffebarer som har valgt å ta inn så kalt Fairtrade-kaffe. Det betyr at markedskrefter kan styre utviklingen i verdens fattige land, men på en måte som lar de fattigste få en rettferdig andel av utbyttet.

Vil påvirke næringslivet

For en uke siden vedtok bydelsutvalget (BU) på Sagene at bydelen skal bli en så kalt Fairtrade-bydel. Det innebærer at bydelsdirektøren skal legge fram et forslag til hvordan bydelen kan satse på produkter merket Fairtrade. Vedtaket kom etter et initiativ fra Venstre, som håper bydelen vil påvirke lokalmiljøet.
Vi må jo først se hva direktøren legger fram, men jeg håper vi kan lage holdningskampanjer der vi kan påvirke det lokale næringslivet. Det er jo bedre at bydelene gjør dette, for jeg tror neppe kommunen vil gå på den lokale Ica-butikken og be dem satse på Fairtrade, sier BU-representant i Bydel Sagene, Inge Carlén (V), som blir gledelig overrasket over å finne et nytt Fairtrade-merke, da Østkantavisa møter han på kaffebar.

Økt konkurranse

Dette merket har jeg faktisk ikke sett før, sier han om kaffen som kommer fra Cup of Excellence. I Norge er det stiftelsen Max Havelaar som har distribuert Fairtrade-produkter, og de er forløpig også det eneste norske selskapet som markedsfører Fairtrade. Cup of Excellence brukes imidlertid av stadig flere kaffebarer.
Denne kaffen har veldig god kvalitet. Den er litt mildere på smak enn normalt, fordi den er lys brent. Jo hardere man brenner en kaffe jo mer av kaffens egen smak forsvinner. Hvis vi hadde gjort det med denne hadde jo bare det rettferdige vært igjen, og ikke den gode smaken, ler barista Trygve Fladvad, og får støtte fra Inge Carlén.
Denne kaffen var veldig god, og det er jo bare bra at det kommer flere merker på banen, sier Carlén som mener Fairtrade er en av de viktigste måtene å løfte bønder i utviklingsland ut av fattigdommen. Økt konkurranse vil bare være positivt tror han.
Det er bare bra med konkurranse, det vil antagelig være med på å bedre kvaliteten og antall produkter som finnes, sier han.

H og FrP skeptisk

Bydel Gamle Oslo var den første bydelen som vedtok å bli Fairtrade-bydel i Oslo. Nå har Sagene fulgt etter, og neste uke vil trolig Bydel Grünerløkka slutte seg til. BU på Grünerløkka behandlet opprinnelig saken før jul, men flere partier ønsket da mer informasjon om Fairtrade, før de tok stilling. Dermed ble saken utsatt.
Jeg ble egentlig ganske overrasket over kunnskapsnivået til flere av representantene. Både Høyre og FrP var skeptiske, mens Ap var avventende. Men jeg blir meget overrasket hvis det ikke blir flertall for denne saken. Jeg håper Ap vil støtte oss, sier BU-representant Jarl Alnæs (V).

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag