RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Influensaeksperten spår januartopp


Kanskje opplever Norge en mindre influensaepidemi enn England pga vaksineringen i fjor.
Kanskje opplever Norge en mindre influensaepidemi enn England pga vaksineringen i fjor. Foto: foto:FHI
I løpet av januar når vi toppen av antall influensasmittede, tror Bjørn Iversen ved Folkehelse-instituttet. Men ingenting er sikkert, det lærte han i fjor.

Nordstrand: – Jeg har aldri lært så mye på et år som da svineinfluensaen herjet, sier Bjørn Iversen. Fra å leve en ganske anonym tilværelse på Nordstrand, ble han plutselig ansiktet alle forbandt med influensa og masse-vaksinasjon.

Toppen blir i januar

I år er det to typer av influensaviruset. Den vanlige sesongvarianten, i tillegg til at det er noen tilfeller av svineinfluensaen.

Antall smittede stiger uke for uke, og Iversen tror vi får en topp av influensasyke Oslofolk i løpet av januar. Men han understreker at sikker kan man aldri være.

– Det viktigste jeg lærte fra fjorårets pandemi, er hvor uforutsigbar influensaviruset er. Definisjonen på en influensaekspert er en som aldri våger spå om fremtiden, ler han.

Bydelslegene informerer

Bydelslegene sender hver uke ut informasjon til helsestasjoner og legekontor.

Bydelsoverlege Marit Rognerud i Søndre Nordstrand, minner om at hyppig håndvask og generell god hygiene er det viktigste folk kan gjøre for å forebygge smitte.

Ved Søndre Nordstrand legesenter får de daglig henvendelser om influensaen, men de opplyser at foreløpig har de ikke satt i verk noen spesielle tiltak.

Store variasjoner

Året etter et stort utbrudd, er det svært vanskelig å si hvordan influensaen utvikler seg, sier Iversen.

Hele 45 prosent av den norske befolkningen er vaksinert mot svineinfluensaviruset. Iversen håper dermed Norge slipper unna en like hard epidemi som det Storbritannia har opplevd de siste ukene, der bare 8 prosent ble vaksinert i fjor.

Influensaviruset oppfører seg annerledes på den nordlige halvkule enn ved ekvator.

– Hypotesen er at viruset holder seg lenger i lufta i tørr og kald luft, og dermed øker smittsomheten, forklarer han.

For de som ønsker å følge med på årets influensa, publiserer Folkehelseinstituttet ferske tall over smittede på sine hjemmesider hver uke.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere