RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Info om svineinfluensa

Her er noen spørsmål og svar fra Helsedirektoratet i forbindelse med svineinfluensa. Informasjon om svineinfluensa vil bli oppdatert etter hvert som vi får mer kunnskap om sykdommen.

Spm: Hva er svineinfluensa?

Svar: Svineinfluensa er en luftveisinfeksjon hos gris som er forårsaket av influensavirus som skiller seg fra dem vi finner hos mennesker. Utbrudd av svineinfluensa hos gris har aldri vært påvist i Norge. Smitte fra syk gris til menneske kan forekomme, og da som regel hos mennesker som er i nær kontakt med gris. Smitte med svineinfluensa fra menneske til menneske har hittil vært sjeldent. Det har vært utbrudd med svineinfluensa hos mennesker i verden før. Det mest kjente utbruddet er fra 1976, blant soldater på Fort Dix-basen i New Jersey i USA.

Viruset som nå er påvist hos de som er syke nå har vi ikke har sett før, verken hos gris eller mennesker.

Spm: Er det påvist smitte av svineinfluensa hos mennesker i Norge?

Svar: Nei, det har ikke blitt påvist noen tilfeller av svineinfluensa hos menneske i Norge.

Spm: Når ble dette svineinfluensautbruddet oppdaget?

Svar: I slutten av mars og tidlig i april 2009 ble de første tilfellene hos mennesker i dette utbruddet rapportert fra USA, i Sør-California og nær San Antonio i Texas. WHO samarbeider med helsemyndigheter i USA og Mexico for å undersøke situasjonen nærmere. Det er ikke påvist tilfeller i Europa.

Spm: Er dette svineinfluensaviruset smittsomt?

Svar: Det amerikanske smittevernbyrået Centre for Disease Control (CDC) har konkludert med at viruset er smittsomt og kan spres fra menneske til menneske, men akkurat nå er det ikke kjent hvor lett viruset smitter mellom mennesker. Informasjon om dette vil bli oppdatert etter hvert som vi får mer kunnskap om sykdommen.

Spm: Hvilke symptomer får mennesker som er smittet av svineinfluensa?

Svar: Symptomer ved svineinfluensa hos mennesker ligner på symptomer som oppstår ved vanlig influensa, som feber, hoste, vond hals, kroppsverk, hodepine, frysninger og tretthet. En del av pasientene har rapportert diaré og oppkast. Fra Mexico meldes det om symptomer som likner alvorlig lungebetennelse. I likhet med sesonginfluensa kan svineinfluensa forverre en underliggende kronisk sykdom.

Spm: Hvordan kan jeg beskytte meg og andre rundt meg mot sykdommen?

Svar: Tiltak som kan hjelpe til med å hindre spredning av viruset er som ved vanlig influensasykdom:

Vask hendene ofte med såpe og vann, spesielt hvis du hoster/nyser. Alkoholbaserte desinfeksjonsmidler er også effektive.
Begrens nær kontakt med syke personer.
Dekk til nese og munn med et papirlommetørkle når du hoster eller nyser, og kast lommetørklet rett etter bruk.

Spm: Hvordan kan jeg bli smittet av svineinfluensaviruset?

Svar: Svineinfluensa smitter ved:
Kontakt med en person som har fått svineinfluensa. Smitteoverføring skjer da på samme måte som ved sesonginfluensa; ved hosting, nysing og nær kontakt med syke mennesker.
Kontakt med smittet gris eller miljø som har svineinfluensavirus (bondegårder med gris, grisebinger hvor smittet gris har vært osv.)

Spm: Hva gjør jeg hvis jeg blir syk?

Svar: Reisende som blir syke etter hjemkomst fra områder som er berørt av svineinfluensaen blant mennesker, bør snarest ta kontakt med egen lege eller legevakt, gjerne per telefon. Opplys hvor du har oppholdt deg under reisen og hvilke symptomer du har så snart som mulig ved kontakt med helsevesenet. Ha kontakt med færrest mulig andre mennesker inntil diagnosen eventuelt er avkreftet.

Spm: Hvilken behandling er tilgjengelig for svineinfluensa?

Svar: Medikamenter som virker mot vanlig sesonginfluensa kan også brukes mot svineinfluensa. Viruset er ikke resistent (motstandsdyktig) mot verken oseltamivir (Tamiflu®) eller zanamivir (Relenza®).

Spm: Finnes det vaksine mot svineinfluensa?

Svar: Nei, foreløpig finnes det ingen vaksine. Viruset er så forskjellig fra det som er benyttet i den vanlige influensavaksinen at den neppe vil gi nevneverdig beskyttelse.

Verdens helseorganisasjon gjør en løpende vurdering av situasjonen. I dette inngår også vurdering av sannsynligheten for generell spredning av sykdommen, og om den er så stor at vaksineprodusentene skal oppfordres til å lage vaksine mot svineinfluensa. I så fall vil Norges avtale om leveranse av vaksine ved en influensapandemi sikre at vi får levert vaksine så fort den blir tilgjengelig. Vi må imidlertid regne med at det vil ta flere måneder, fra en eventuell beslutning om produksjonsstart blir tatt, til vaksinen foreligger.

Spm: Hvor lang tid kan en smittet person være smittsom og smitte andre?

Svar: Personer med svineinfluensa anses som smittsomme så lenge de har influensasymptomer, og inntil 7 dager etter at sykdommen startet. Barn, og spesielt små barn, kan være smittsomme lenger.

Spm: Kan jeg få svineinfluensa av å spise eller tilberede svinekjøtt?

Svar: Nei, svineinfluensa smitter ikke via mat. Du kan ikke få svineinfluensa ved å spise svinekjøtt.

Spm: Hva gjør jeg hvis jeg har vært i de berørte områdene de siste ukene men har ingen symptomer på influensasykdom eller lungebetennelse?

Svar: Det er ikke nødvendig å søke lege eller holde seg isolert eller være hjemme fra arbeid eller skole. Det viktigste er å være spesielt oppmerksom på om du får influensasymptomer som høy feber, kroppsverk, hodepine, nedsatt allmenntilstand og hoste og å søke lege dersom slike symptomer opptrer i en periode på 7 dager etter du var i området.

Spm: Hva gjør jeg dersom jeg har vær i kontakt med en person som har vært i de berørte områdene de siste ukene?

Svar: Dersom den du har vært i kontakt med ikke hadde influensasymptomer (særlig hoste) har du ikke vært utsatt for smitterisiko. Dersom den du har vært i kontakt med har hatt symptomer på influensa og lege eller sykehus mistanker at det dreier seg om svineinfluensa, kan det være aktuelt å få forebyggende medisiner. Kontakt da din fastlege eller legevakt.

Spm: Hva gjør jeg dersom jeg venter besøk fra Mexico eller andre berørte områder?

Svar: Det er ikke grunnlag for å tro at mange som kommer fra de berørte områdene er smittet med svineinfluensaviruset. Dersom den du får besøk av er frisk er det ingen grunn til å anta at han/hun kan smitte deg med viruset. Det er ikke mulig å teste friske besøkende fra de berørte områdene.

Spm: Hva kan jeg gjøre dersom jeg skal på reise til Mexico eller andre berørte områder?

Svar: Det er på bakgrunn av den aktuelle situasjonen ikke grunnlag for å fraråde reise til de områder hvor det i dag er påvist tilfeller av human svineinfluensa. Reisende til de aktuelle områdene bør generelt vise forsiktighet ved å være nøye med håndhygiene og unngå store forsamlinger hvor man kommer tett inn på andre mennesker. Det er usikkert om det har noen beskyttende virkning å bruke vanlig munnbind. Forebyggende behandling med preparatet Tamiflu® ved reiser til de berørte områder anbefales ikke i den aktuelle epidemiologiske situasjonen.

Spm: Er det fare for at svineinfluensen kan spre seg til andre land, også Norge?

Svar: Det er for tidlig å si om dette viruset kan spres seg til mange land og om vi får en pandemi, dvs. en influensaepidemi som omfatter store deler av verden. Norske helsemyndigheter har i mange år arbeidet med beredskap for å kunne håndtere en evt. pandemisk situasjon i Norge. Det foreligger detaljerte planer både på sentralt plan og i kommunene. Myndigheten har influensamedisin på lager. Denne vil raskt bli sendt ut til kommunene hvis behovet oppstår. Dette lageret kan dekke behandling av 1, 4 millioner personer.

Spm: Hvor kan jeg henvende meg dersom det er noe jeg lurer på som jeg ikke har fått svar på gjennom disse spørsmålene?

Svar: Folkehelseinstituttets nettsider oppdaterer kontinuerlig informasjon til publikum og andre. Du kan også henvende deg til din fastlege eller smittevernlegen i kommunen. Helsedirektoratet vil i nær framtid opprette en egen publikumstelefon. Mer informasjon om dette vil komme på Helsedirektoratets hjemmesider.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere