*Nettavisen* Nyheter.

«Ingen Grenser» forandret livet til Monica Sailer

INGEN GRENSER: Monica Sailer ser til deltaker Liv Tone Lind som slo hodet etter en dramatisk kanoulykke. En million nordmenn så dramatikken. Sailer, som lenge var bosatt i Bydel Nordstrand, har vært lege i Ingen grenser i to sesonger. Foto: foto: Håvard Jenssen/Mastiff

Deltakelsen i «Ingen grenser» forandret livet til lege Monica Sailer.

Klikk på bildet for å forstørre.

TURTEAM: Monica Sailer med ekspedisjonsleder Lars Monsen. Foto: foto: Håvard Jenssen/Mastiff

Klikk på bildet for å forstørre.

EKSPEDISJONSLEGE: Monica Sailer forteller at turopplevelsen har forandret livet hennes. Foto: foto: Håvard Jenssen/Mastiff

NORDSTRAND/VINDERN: Finaleepisoden av NRK-serien Ingen grenser trakk sist søndag over 1,4 millioner seere foran skjermen. Programmet har fulgt turleder Lars Monsen og 11 personer med ulike funksjonshemninger på ekspedisjon fra Femundsmarka til toppen av Snøhetta.Med på ekspedisjonen var lege Monica Sailer, som i mange år har vært bosatt på Ljan og på Ulvøya. Monica Sailer (42), opprinnelig fra Trondheim, flyttet til Oslo i 2005 og bosatte seg i Bydel Nordstrand.

– Det var et fantastisk sted å bo, riktig side av byen, sier hun og legger til at hun nylig flyttet til Vindern i nærheten av arbeidsplassen på Diakonhjemmet hvor hun jobber som kirurg.

Kontaktet av NRK

Kirurgen forteller at hun ble kontaktet av NRK til å være med på første sesong av Ingen grenser i 2009.

– De var på utkikk etter en kvinnelig lege som var litt rund i kantene, forteller Sailer og legger til at hun først var litt skeptisk.

– Den sommeren hadde jeg egentlig tenkt til å dra til Syden. Men da jeg forsto konseptet var jeg ikke i tvil om at jeg ville være med. Det var i grunnen riktig tidspunkt i livet mitt, forteller hun.

Ekspedisjon varte i fire uker sensommeren 2009 og igjen sensommeren 2011. Monica Sailer hadde aldri før sovet i telt eller sovepose.

– Jeg var mer vant til å gå fra café til café, ler hun. Men i ukene før ekspedisjonen la hun inn et skippertak for å komme i form.


– Jeg pakket en tung sekk og gikk fra jobben på Vindern, opp Kongsveien til Ljan. Dette gjorde jeg to-tre ganger i uken den sommeren og det tok tre-fire timer hver gang, forteller hun og legger til at hun raskt fikk smaken på turlivet.

– Da jeg kom hjem igjen synes jeg det var vanskelig å sove innendørs den første uken.

Endre livet

Ingen grenser-legen forteller at turene forandret livet hennes.

– Det var helt fantastisk, og de bidro til at jeg klarte å ta noen grep i mitt eget liv som var veldig bra for meg, sier legen. Hun forklarer at det å være på en slik tur, avsondret fra omverdenen, ga henne mye tid til å reflektere.

– Jeg så livet mitt utenfra. Plutselig var det en del ting som sto klart for meg, sier hun. Også deltakerne på turen var til stor inspirasjon.

– Dette er ikke folk som setter seg ned og synes synd på seg selv. De lar ikke handikappet stå i veien for å gjøre det de har lyst til. De har vanlige liv, jobber, familie. Det er ingen som sutrer for at de har det så trasig. Det er en tankevekker når vi klager i hverdagen, sier Sailer som også er full av godord om ekspedisjonsleder Lars Monsen.

– Lars er som man ser ham - fantastisk, flink, direkte og ærlig. Han behandler alle likt, om du er filmfotograf eller deltaker. Og han gjør folk rundt seg veldig trygge.

Ansvaret

I løpet av de første episodene i årets Ingen grenser ble vi vitne til at flere av deltakerne fikk problemer. Noen får utmattelsessymptomer, en deltaker slår hodet og det er absolutt ikke mangel på dramatikk.

– Jeg kjente på et stort ansvar. Jeg var den eneste der med medisinfaglig ansvar, sier hun. Legen var mest urolig for at de med amputasjonsstumper skulle får sår som ikke ville heles, og kanskje varige skader. Derfor måtte hun hele tiden følge med på deltakerne. Men Sailer følte ikke oppdraget som en jobb.

– Det var et pusterom i mitt eget liv, sier hun.

Ekte og ærlig

Monica Sailer tror de overveldende seertallene skyldes det rå og ekte ved deltakerne.

– Det er noe genuint ved dem, ikke all denne staffasjen som vanligvis preger TV-skjermen. Alle skal være så vellykka, det er så mange skall. Disse personene er blottstilte, de viser sin sårbarhet og kjemper med nebb og klør. Ekte mennesker, ekte følelser. Og så er det jo fantastisk det de gjør, sier legen.

Sailer har aldri angret på at hun ble med i TV-serien.

– Jeg føler meg privilegert og opplevelsen har vært skjellsettende i mitt liv. Blir det en sesong til og jeg blir spurt om å være med, så stiller jeg opp på flekken, avslutter Monica Sailer.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.