*Nettavisen* Nyheter.

Ingen grunn til å frykte oss

Beboere i Waldemar Thranes ved Alexander Kiellands plass er mer vant til narkomane enn de fleste. Bjørn Anmarkrud ved Ila Hybelhus mener naboene ikke har grunn til å frykte ran eller overfall mer enn andre steder i byen.

KIELLANDS PLASS: Ila Hybelhus har 76 veldig populære senger som nærmest hver eneste natt er fylt opp av narkomane menn. Hit kommer de mest slitne gatenarkomane. Her kan de få seg et måltid mat og en seng uten at noen legger seg opp i livsførselen deres. Noen bor her en dag eller to, andre bor her lenge. Ila Hybelhus er et lavterskeltilbud der få krav stilles. Nå er et nytt tilbud på plass. Ti senger i femte etasje av bygningen utgjør "Klinikk Motivasjon". Her oppe kan ti klienter som ønsker metadonbehandling få hjelp til å roe seg ned og få orden på en del nødvendige rutiner.

Å komme i gang med metadon er en krevende prosess for en narkoman. Du må møte opp til faste tider, fylle ut skjemaer og i det hele tatt klare en del logistikk. Vi har gjort om ti av sengene våre til en enhet for dem som vil ha hjelp. Dette er unikt i Norge, og veldig spennende. Mange står allerede i kø. Vi hjelper dem med subuteks her, slik at de klarer å få mer kontroll over hverdagen. Dette er et prosjekt i samarbeid med metadonavdelingen, forteller Anmarkrud.


Upopulære brukere

Ingen vil ha våre brukere i nabolaget sitt, men et sted må de narkomane være. Jeg er veldig fornøyd med beliggenheten på Ila, og med den dialogen vi har med naboene her, sier institusjonssjef Bjørn Anmarkrud. Han har god dialog med politiet, og gleder seg over statistikken som viser at antall forbrytelser i nærområdet faktisk er gått ned de siste årene. Klientene er opptatt av at de ikke skal skade nærmiljøet sitt. Jeg fikk selv oppleve selvjustisen på Seven Eleven, forteller Anmarkrud. En beboer prøvde å stjele varer, en annen tok resolutt tak i ham og kastet ham ut med ordre om ikke å stjæle fra nærbutikken.

Jeg tror ikke faren for ran eller tyveri eller vold er større i strøket her enn ellers i Oslo. Du må vokte deg uansett hvor i byen du går, men ikke noe mer her, sier Anmarkrud. Han forstår at mange opplever det som ubehagelig å passere ansamlinger med narkomane. Ofte står det folk på gaten utenfor og røyker. Men Bjørn Anmarkrud mener det bare er å oppføre seg normalt.


Mye positivt

Anmarkrud forteller om en hverdag som slett ikke bare er preget av tristesse. Gutta som bor her liker å være til nytte. Hver eneste uke er noen av dem ute og plukker brukte sprøyter over hele byen. Disse karene er vant til å håndtere brukerutstyr. men når de er ute og plukker opp rester etter "kolleger" så vanker det mye ros fra byens befolkning for den samfunnsnyttige innsatsen.

Området rundt vårt eget hus, og rundt Børsen vies spesiell oppmerksomhet, men vi rykker også ut til andre steder i byen når meldinger om sprøytespisser kommer inn, forteller Anmarkrud.

Vi har også et aktivitetssenter med forskjellige grupper. Noen jobber med å reparere datamaskiner, andre spiller i bandet vårt, Long Fellow and the nicotines, og vi har internettcafe. Fiskegruppa, som arrangerer fluebinderkurs og fisketurer, og husgruppa, som utfører enklere vedlikehold her på huset, er også viktige. I tillegg reiser vi jo på turer. Aller mest populært er det å reise til et fyr utenfor Larvik. Her glemmer selv de mest innbarkede narkomane hva de er avhengige av. Fisking, jobbing med å male og flekke rust, slikt bringer tankene over i helt andre baner. Det er sterkt å se, sier Anmarkrud. Et annet hyggelig avbrekk er de faste bakgårdsfestene som brukerne arrangerer. Da går de rundt og inviterer naboene også, og alt pleier å være svært så gemyttelig og vellykket.


Værestedet

Ila Hybelhus med sine 30 ansatte er et mangfoldig tilbud. Ikke minst er Værestedet et viktig tilbud. Hit kan hvem som helst komme og få seg et måltid gratis mat, uansett fysisk form. En periode kom polske bygningsarbeidere og spiste her. Det var ikke meningen, og de er ute igjen nå. Her er det slitne gategjengere som trenger god brødmat og godt pålegg som står i sentrum. I snitt er det 120 som spiser her hvert døgn, men rekorden er 190 sultne gjester i løpet av tre timer en søndag. Ingen tvil om nytten!

Vintertilbud

Akkurat i disse dager åpnes igjen vintertilbudet på Ila. Da øremerkes noen senger i et felles rom til rusmisbrukere uten sted å bo. Her får de komme for ett og ett døgn av gangen etter prinsippet om førstemann til mølla. Lokalavisen har snakket med ekstravakt Anne Kristin Brigtsen som forteller at dette er et viktig og populært tilbud, nå som nettene blir stadig kaldere.

Hun har jobbet her i fire år ved siden av andre jobber og studier. Hun trives fordi hun her opplever stor takhøyde blant både ansatte og brukere. Hun synes slett ikke det er skremmende å jobbe med byens narkomane menn.

Til tider kan det være tøft å jobbe her. Men mest er det givende og spennende. Mange av dem som kommer hit er sterke personligheter. Ofte er det veldig hyggelig å prøve å gjøre hverdagen deres mer hyggelig, sier Anne Kristin Brigtsen, som selv bor på Bislett.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.