Ingen hvile i Bjørvika

Nordre del av Akerselvallmenningen skal bli en liten park. Åpningen inn til elvetunnellen er delvis hogget ut.

Nordre del av Akerselvallmenningen skal bli en liten park. Åpningen inn til elvetunnellen er delvis hogget ut. Foto: Eirik Eide

Etter en lang sommerpause både for bygningsarbeidere og spaltister, skyter aktiviteten i Bjørvika fart.

På Deichmanske-tomten tettes spunten slik at byggegropen blir tørr nok til å jobbe med kjelleren. Foto: Foto: Eirik Eide

Slik ser området ut idag. Arbeider i Bispevika vil starte fortløpende fra i høst og videre utover det neste året. Foto: Foto: Eirik Eide

BJØRVIKA: Etter en noe lengre sommerpause enn planlagt, har det har lenge vært stille i denne spalten. Årsaken har ikke bare vært spaltistens behov for late sommerdager (og andre forpliktelser), men også en generelt lavere aktivitet i Bjørvika.

Med Dronning Eufemias gate og Kong Håkon 5.s gate helt eller delvis ferdige, har det vært stille rundt store og synlige prosjekter. I Operakvarteret og på Sørenga har man riktignok kunnet høre byggestøy og det har vært arbeidet på østre del av Dronning Eufemias gate, men ellers har det ikke vært mye å skrive hjem om.

Utover høsten vil det imidlertid ta seg kraftig opp, og enkelte steder har man allerede satt i gang.

Park, brygge og uteservering

Utenfor PWC-bygget opparbeides for tiden den første delen av Akerselvallmenningen. Etter støpingen av bryggefundamenter, er nå de litt ”mykere” arbeidene i gang, med forming av et lite parklandskap, bryggesnekring og uteservering.

Stier og trapper skal bygges ned mot det som etter hvert blir det nye elveløpet til Akerselva. Et hull i kulverten hvor elven renner i dag er allerede hogget ut og åpner elveløpet. En foss vil renne over åpningen fra det som snart blir et vannspeil under Nylandsveien bro.

I PWC-byggets første etasje, ut mot Dronning Eufemias gate, åpner det en restaurant i oktober og blir dermed Operakvarterets andre serveringssted.

På Deichmanske-tomten er det fortsatt lite synlig fremgang. Arbeidene med råbygget skulle ha startet allerede i april, men byggegropen har lekket som en sil og gjort kjellerarbeider umulig. Nå tettes spunten og håpet er at arbeidene med bygget kan komme i gang i løpet av høsten.

I motsatt ende av området, i det sydvestre hjørnet hvor Dronning Eufemias gate og Kong Håkon 5.s gate møtes, blir prosjektet Eufemiasplass blåst i gang i oktober. Dette blir et kontor- og boligbygg, det første av det som kan kalles Bispevika-utbyggingen.

Park i sjø

På Sørenga har store, flytende betongelementer ankommet og er foreløpig fortøyd under Ekebergåsen. Om litt vil disse festes til Sørengutstikkeren for å danne den fremtidige ”park i sjø”-konstruksjonen, det vil si en gedigen badepark. Sørenga utmerket seg allerede i sommer som en ekstremt populær badeplass, og det blir nok ikke dårligere når badeparken åpner i juli 2015.

Sør for Operaen, på den tidligere parkeringsplassen, skal det bygges kjølesentral og planene for den blir forhåpentligvis godkjent i september. Dermed kan også byggingen starte i løpet av høsten.

På Oslo S nærmer også arbeidet med nye Østbanehallen seg ferdig, det samme gjør østre deler av Dronning Eufemias gate. Begge prosjektene har antatt åpning i om en måned eller to.

Dermed skulle behovet for synlig fremgang i utbyggingen for oss byutviklingsnerder være dekket for en stund.

Les om denne spalten: Følger Fjordbyens utvikling

Tidligere artikler i serien «I forandring»:

Et kunstverk du aldri får oppleve

Lys parkfremtid i enden av tunnelen

En milepæl i Bjørvika-utbyggingen

Det grønnes langs festningen

Nå blir det liv på bakkeplan i Barcode

Med fjorden som energikilde

Fra tjuvradder til havkrabber

Kongepar i grønn drakt

Havnepromenaden – byens nye oppholdsrom

Midgardsormen i Bjørvika

Kommer trikken snart?

Deichmans nye hjem

Dansker bygger «foss» i Bjørvika

Dronning Eufemias gate – snart halvveis

Næring og liv på Sørenga

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.