RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

–Ingen meldinger om utkastelse


I desember 2008 arrangerte aksjonsgruppen en markering mot opphevelsen av husleiereguleringen. Et drøyt år senere var reguleringen hsitorie. FOTO: Anders Jørstad
I desember 2008 arrangerte aksjonsgruppen en markering mot opphevelsen av husleiereguleringen. Et drøyt år senere var reguleringen hsitorie. FOTO: Anders Jørstad
Kommunal- og regionaldepartementet avviser at bostøtteordningen for leietakere i husleieregulerte boliger kom for sent.

FROGNER/ST. HANSHAUGEN: Flere mener statsapparatet og kommunen kom altfor sent på banen med å etablere en tilskuddsordning for leietakere som kom dårlig ut av opphevelsen av husleiereguleringen.

– Kom ikke for sent

Forsker Ingar Brattbakk, som utarbeidet en rapport på vegne av departementet, har uttalt til Lokalavisen at ordningen - som ble vedtatt 16. desember i fjor - kom altfor sent, og at dette kan ha hatt betydning for at så få leietakere har søkt om bostøtte.

Kommunal- og regionaldepartementet opplever situasjonen annerledes.

– Vi tror ikke flere ville søkt dersom ordningen hadde blitt vedtatt tidligere. Innholdet var kjent fra juni 2009, og det har vært gjennomført et omfattende informasjonsarbeid fra Oslo kommune, sier statssekretær Hege Solbakken i en e-post til Lokalavisen.

– Kjent siden juni

Da vi spør hvorfor dette ikke ble vedtatt før i desember, svarer Solbakken:

– En ny økonomisk støtteordning krever at det bevilges penger i de ordinære budsjettprosessene. Siden denne tilskuddsordningen representerer et spleiselag mellom stat og kommune måtte to slike prosesser hensyntas i arbeidet med å etablere ordningen.

– I en vanlig leiekontrakt har gjerne leietaker tre måneders oppsigelsestid. Allikevel ble tilskuddsordningen først vedtatt to uker før reguleringen ble opphevet?

– Vi ble tidlig klar over at det representerte en utfordring at ordningen formelt ville bli vedtatt av Oslo kommune kort tid før husleiereguleringen ble avviklet.Derfor ble det avholdt et møte mellom daværende byrådsleder Lae og statsråd Kleppa, hvor man ble enige om at det skulle etableres en ordning.

Dette møtet fant sted i juni i fjor.

Nevnt i statsbudsjettet

I etterkant hadde daværende kommunalminster Kleppa et møte med både Leieboerforeningen og Huseiernes Landsforbund hvor dette ble gjort kjent.

– Selv om forskriften formelt sett ikke ble vedtatt av Oslo kommune før i desember 2009, hadde altså berørte personer hatt en mulighet til å avgjøre hvorvidt de faller inn under ordningen siden juni 2009, sier Solbakken.

Ordningen ble også beskrevet i statsbudsjettet for 2010, som ble lagt frem 13. oktober.

– Ingen utkastelser foreløpig

Ingar Brattbakk, som i dag er stipendiat i samfunnsgeografi ved Universitetet i Oslo mener det vil være fordelaktig å etablere et følgeforskningsprosjekt, for å kartlegge konsekvensene opphevelsen av husleiereguleringen har hatt.

Brattbakk frykter at flere i verste fall kan være truet med utkastelse.

Statssekretær Solbakken forteller at departementet ikke har mottatt meldinger om at det er iverksatt utkastelser av personer grunnet manglende innbetaling av husleie.

– Vi har tett dialog med Oslo kommune som har gode rutiner med å følge opp personer som trues av utkastelse gjennom sosialtjenesten, sie r hun.Ordningen skal i første omgang vare i fem år og det er åpent for nye søkere i hele fem års perioden.

Se mer informasjon om tilskuddsordningen på bydel Frogners hjemmesider.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere