*Nettavisen* Nyheter.

Ingen nye omsorgsboliger

PÅ BESØK: Aud Kvalbein (nr. to fra venstre) besøkte omsorgsboliger og seniorsenter i Skøyen terrasse sammen med byrådssekretær Oddbjørg Minos (ytterst til høyre). Vertskap var BU-leder Carl Oscar Pedersen og bydelsdirektør Kari Andreassen. Foto: Foto: Vidar Bakken

Eldrebyråd Aud Kvalbein (KrF) besøkte Bydel Ullern, men hadde ingen gave i form av nye omsorgsboliger for eldre til bydelen.

ULLERN: – Vi ønsker ikke å stoppe prosessen med å bygge nytt sykehjem på Ullerntunet. Den har allerede pågått i flere år og vi har ikke tid til ytterligere forsinkelser som også vil fordyre hele prosjektet, sier Aud Kvalbein.

Ønsket omsorgsboliger

Bydelens politikere hadde håp om at Aud Kvalbein kom med gode nyheter i forbindelse med utbyggingen av sykehjem på Ullerntunet. Bydelen har i flere omganger pekt på behovet og ønske om omsorgsboliger og bedt om at disse skulle innlemmes i prosjektet. Flertallet i byutviklingskomiteen i rådhuset har også i form av merknader bedt om at omsorgsboliger for eldre skulle utredes.

Komiteen ønsket et blandingsforhold mellom sykehjemsplasser, omsorgsboliger og andre tjenester og tilbud. Tidligere eldrebyråd Sylvi Listhaug (Frp) foretok i siste omgang en bestilling på sykehjem uten omsorgsboliger.

Ikke fulgt opp

Leder av Helse- og sosialkomiteen i rådhuset, Tone Tellevik Dahl (Ap) har stilt spørsmål til nåværende byråd, Aud Kvalbein. Hun vil på vegne av Ap vite hvorfor bystyrets flertallsmerknad ikke er fulgt opp, og hvorvidt det er mulig å imøtekomme flertallets ønsker for fleksibilitet i byggingen og mulighet for omsorgsboliger.

Ikke rom for mer

I sitt svarbrev skriver Kvalbein at ved en inkurie ble byutviklingskomiteens merknad ikke notert eller besvart i Sylvi Listhaugs periode.

– Som sagt kan vi ikke forsinke denne prosessen ytterligere. Vi trenger flere sykehjemsplasser. Sykehjemsetaten har konkludert med at et nytt sykehjem bør ha 120–150 sykehjemsplasser for å få til hensiktsmessig og effektiv sykehjemsdrift. Maks utnyttelse av arealet gir 144 sykehjemsplasser på Ullerntunet. Det er ikke rom for omsorgsboliger i tillegg til disse. Det blir likevel plass til nytt seniorsenter på rundt 500 m², sier Kvalbein.

Skuffet

Leder av bydelsutvalget, Carl Oscar Pedersen (H), er skuffet over avgjørelsen.

– Vi ønsker Omsorg+-boliger med Smarthusteknologi og med nærhet til seniorsenteret, som heldigvis blir på området.. Vi ville ha flere tilbud på ett sted, hvor vi også kunne få synergieffekter av dette. Nå må jeg innse at toget er gått, sier Pedersen, som appellerte til byråden om hjelp til å finne egnede tomter i nærheten for å bygge omsorgsboliger.

Psykiatriske omsorgsboliger

Høyblokka vil bli revet. Beboerne som er knyttet til psykiatrisk omsorg vil få erstatningsboliger i nærheten.

– Kommunen disponerer en tomt i Vækerøveien 41. Jeg har sendt bydelen et oppdragsbrev hvor bydelen skal gjennomføre en konseptvalgutredning for permanente omsorgsboliger for dem som trenger psykiatrisk omsorg. Disse vil bli i gangavstand til Ullerntunet. Det skal bygges 10 til 15 nye boenheter på tomten, sier Kvalbein.

I høyblokka er det også et såkalt lavterskeltilbud for eldre som trenger bolig i et kortere tidsrom.

– Dette er også et viktig tilbud. Jeg håper vi får på plass et liknende tilbud i bydelen, sier Pedersen.

Imponert

Kvalbein har hatt en omvisning i omsorgsboligene i Skøyen Terrasse som ligger ved siden av Skøyen/Smestad seniorsenter.

– Dette er et flott tilbud med sin umiddelbare nærhet til seniorsenteret. Jeg er imponert over den familiære tonen her og arbeidet til de frivillige. Her bor mange eldre i trygge omgivelser med tilgang til mange aktiviteter. Omsorgsboliger er viktig og vi er opptatt av å dekke behovet for omsorgsboliger i byen, sier Kvalbein.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.