*Nettavisen* Nyheter.

Ingen nye planer for Smestadkrysset

120 000 biler: Stig Nielsen og Frances Simonsen har på vegne av velforeningene henvendt seg direkte til Statens vegvesen og bedt om at det blir satt av plass til utvikling av det tungt belastede Smestadkrysset. Foto: Vidar Bakken

I utkast til kommuneplan for Oslo legges det opp til bymessig fortetting rundt Smestadkrysset, uten at konsekvensene for krysset er vurdert.

Klikk på bildet for å forstørre.

BYMESSIG FORTETTING: Brunt skravert felt viser forslag til fortetting rundt Smestadkrysset. Kart: Oslo kommune

ULLERN: – Vi har henvendt oss direkte til Statens vegvesen for å gjøre oppmerksom på hva som holder på å skje i området rundt Smestadkrysset. Dette gjør vi fordi krysset er et tungt belastet hovedveikryss, hvor konsekvensene av bymessig fortetting ikke er vurdert i utkastet til kommuneplan, sier Stig Nielsen i Utvalget for Harmonisk Fortetting i småhusområdene (UHF), som er en organisasjon bestående av velforeninger fra hele Oslo.

71 000 biler

På selve lokket passerer daglig i snitt 71 000 kjøretøyer og 48 000 i tunnelen (målt i 2012 – journ.anm.).

– Trafikkmengden er økende og en bymessig fortetting vil få store konsekvenser for et allerede overbelastet kryss. I dag blir også mange lokalveier overbelastet av biler, hvor bilistene velger lokalveiene for å unngå Smestadkrysset. Derfor har vi henvendt oss til Statens vegvesen og bedt om at det må bli reservert areal som gir plass til utbygging og opprusting av kryssområdet, sier Nielsen.

Neste år åpner også det nye gjenvinningsanlegget ved Smestadkrysset, med en kapasitet på 150 000 besøkende i året.

Les også: Skal ta miljøsnikere på Smestad

Verneverdige bygg

Frances Simonsen peker på at det er flere sider ved planene om bymessig fortetting hun stiller spørsmål ved.

– I området er for eksempel en rekke verneverdige bygg, uten at jeg kan se at Byantikvaren har vært inne i bildet. Jeg er også overrasket over at det legges opp til massiv fortetting i disse småhusområdene, rett etter at vi har fått en ny revidert småhusplan på plass, som nettopp skulle beskytte disse områdene, sier Simonsen.

Les også: – Spiser opp småhusområdene som en kreftsvulst

Frivillighet

I kommuneplanen legges det opp til en utnyttelsesgrad på 125 prosent.

– Det er vanskelig å tenke seg at så mange ulike eiere i dette området skal kunne bli enige om utviklingen av området, i og med at utbyggingen skal basere seg på frivillighet. Det blir vel som vi har sett tidligere, at det først kommer en blokk på syv etasjer, som gjør det uutholdelig for naboene. Dermed flytter disse ut og så utvider området seg, sier Nielsen.

Les også:

Raseringsfrykt i småhusområdene

Venstre ber Høyre i Bydel Ullern om å si nei til Smestadfortetting

Høyre i Bydel Ullern åpner for blokker i åtte etasjer på Smestad

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag