*Nettavisen* Nyheter.

Ingen oppreisning til sanatoriebarna

Det ble et sterkt møte med gamle minner for Einar Måseide og Arild Sømo da de åpnet utstillingen «Vonde Minner» på Teknisk Museum i fjor høst.

Myndighetene vil ikke granske påstandene om overgrep og omsorgssvikt på blant annet Grefsen sanatorium på 50-tallet, fordi sanatoriebarnas historier er for individuelle.

Klikk på bildet for å forstørre.

Grefsen sanatorium. Foto: Teknisk Museum

NORGE/GREFSEN: I fjor høst sto flere tidligere sanatoriepasienter frem i mediene og fortalte om omsorgssvikt og mishandling de hadde opplevd som tuberkulosesyke på 1950-tallet.

De fleste fortalte om reiming, tvangsforing og fysiske avstraffelser. Enkelte fortalte også om overgrep.

Har funnet ut nok

Den gang lovet helseministeren å komme til bunns i sakene. Etter oppreisningen som var gitt til barnehjemsbarna kort tid i forveien, håpet sanatoriebarna på en tilsvarende anerkjennelse.

Nå mener derimot departementet, ifølge Aftenposten, at de har funnet ut nok.

– Fra vår side innebærer dette et alvorlig forsøk på å kartlegge forhold som kan gi oss svar på om det har vært et allment bilde av overgrep og omsorgssvikt ved sanatoriene. Vi klarer ikke å finne at det har vært situasjonen, sier statssekretær Dagfinn Sundsbø (Sp) til Aftenposten.

For langt fra alle sanatoriebarna var enige i karakteristikken av sanatoriene som overgrep- og voldsregimer.

LES OGSÅ: - Ikke vonde minner fra Grefsen sanatorium

Vold og isolasjon

Nasjonalt medisins museum på Norsk teknisk museum på Kjelsås åpnet en utstilling om sanatoriebarna i fjor høst. I den forbindelse fortalte tidligere sanatoriepasient Einar Måseide og Arild Sømo til Nordre Aker Budstikke hvordan de hadde opplevd tiden på sanatorium. Måseide hadde vært pasient på Grefsen.

– Vi er så prektige når vi vurderer andre kulturer, men det er nok å ta tak i i vår egen. Det er viktig for barnas del. Vi må likestilles med andre grupper som har vært ofre. Hadde jeg ikke truffet Arild, hadde jeg ikke skjønt hvor viktig det var. Det er viktig å se og vite. Etter artikkelen i Aftenposten har mange kontaktet oss og fortalt om tilsvarende opplevelser på Grefsen; om voldsbruk og isolasjon, med livslang tragedie som resultat, sa Måseide.

Avgjøres av regjeringen

Tidligere statsråd under Barnehjemssaken, Laila Dåvøy (KrF), reagerer ifølge Aftenposten på at departementet kan konkludere så raskt uten å gå mer i dybden.

Regjeringen skal innen kort tid avgjøre saken.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.