*Nettavisen* Nyheter.

Ingen på Frogner vil leie ut til Hana

Erika Brynlund med datteren Agnes på fanget, Hana Aden Abdillahi med minstemann Amir og Simen Endre Joner. Foto: Foto: Anne Marie Huck Quaye

Hana og barna har fremdeles troen på å finne en leilighet i Bydel Frogner, men det blir ikke noe av hvis ingen reddende boligengler trår til.

Klikk på bildet for å forstørre.

TILBAKE: Hana og lille Amir (tre måneder) vil tilbake til Frogner.

MAJORSTUEN: Hana Aden Abdillahi flyttet fra Bodø til Oslo for flere år siden, og fant seg raskt til rette i Bydel Frogner. Her har hun og fire barn trivdes godt i en 2-romsleilghet sentralt på Majorstuen.

Da eier skulle reparere og pusse opp leiligheten etter vannlekkasje, ble Hana og barna stående uten et sted å bo, og har siden det prøvd å finne husly i samme strøk.

– Vi kjenner bare miljøet på Majorstua, sier Hana som etter en stund måtte flytte til en leilghet i Gamlebyen.

Ingen vil ha NAV-garanti

– Vi har prøvd å hjelpe Hana med å søke på leiligheter på Finn.no og gjennom meglere, men det er visst umulig å finne noen som vil leie ut til henne, sier Simen Endre Joner.

Han mener de i overkant 50 leie-avslagene kommer av skeptiske huseiere som reagerer på at Hana får penger fra NAV. I tillegg har de fått høre at eiere ikke ønsker at hun skal bo sammen med sine nå fem barn på et begrenset boareale.

Bruker to timer på reise

– Det er langt unna skole og barnehage og vanskelig å bo der vi bor nå, sier Hana.

Hun forteller at tre av barna går på Majorstuen skole, men siden denne er under oppussing, må hun følge dem til Skøyen og passe på at eldstesønnen kommer videre med banen til Huseby. Så går ferden tilbake innom barnehage på Marienlyst, for så å dra hjem igjen til Gamlebyen. Før hentingen begynner.

Med barnevogn og minstemann Amir på bare tre måneder, og i all slags vær, bruker hun drøye to timer hver dag på å følge og hente barna, og ser at det er vanskelig å få kabalen til å gå opp.

– Når vi kommer hjem, er barna slitne. De spiser dårlig, og de har ingen venner der vi bor nå, sier Hana.

Hun forteller at hun føler at hun løper hele dagen. Tidligere var leiligheten full av venner, og nettverket hun fikk på Majorstuen er nå vanskelig å benytte seg av i hverdagen.

Hjalp hverandre før

– Før kunne vi hjelpe til med å hente eller bringe til barnehagen, sier Erika Brynlund, som selv er trebarnsmor.

Det er vanskeligere nå, siden Hana bor så langt unna. Hun ønsker seg nærhet til skole og barnehage, og vil ikke at barna skal begynne på en annen skole.

– De har det veldig bra der de går nå, sier Hana.

– Veldig mange er negative til å leie ut når NAV betaler leien, sier Simen Endre Joner, som også undrer seg over at det er svært få kommunale boliger i Oslo vest.

– Det kan godt hende at det at hun er fra Somalia ikke er populært, undrer vennene videre.

De ser selv at det er svært lite fargerikt fellesskap i barnehager og på skoler i nærmiljløet, men håper at dette ikke er grunnen til alle problemene med husjakten.

– Du er jo den perfekte leietaker, sier Erika og smiler til Hana.

Flere av fritidsaktivtiteter, som fotball og svømming, må for tiden vike for å holde hodet over vannet i en travel hverdag. Blir Hana syk, faller alt sammen, og flere barn blir borte fra skolen. Heldigvis har hun stålhelse.

Alt kunne vært enklere ved å bo nær gode hjelpere og et veletablert nettverk, men da trenger hun leilighet.

Søker leilighet

– Man kan jo håpe at det finnes en barmhjertig person der ute, sier Simen.

Hana er sikker betaler gjennom Nav, en ryddig og ordentlig person som har flinke og rolige barn. Hun trenger en liten tre-roms eller en stor to-roms, søker langtidskontrakt og kan betale mellom 13.000 og 15.000 kroner i måneden. Helst i nærheten av Majorstuen, men alt av interesse innen Bydel Frogner eller St. Hanshaugen.

– Vi savner mer innvandrere i strøket og vil ha mer mangfold på Frogner, sier Simen, Helena og Erika om eget nærmiljø.

Erika er selv fra Groruddalen og Simen er oppvokst på Hovseter. De synes det er merkbart mindre mangfold på Frogner, selv om de stortrives i bydelen.

Nå håper de at noen kan hjelpe Hana og barna. Potensielle utleiere kan kontakte Simen på mail: simenjoner@yahoo.no eller telefon 90106456.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.