Ingen penger til polakkene

Slik så det ut under katolsk messe i St.Olavs kirke i fjor vinter. Foto: Anne Marie Huck

Slik så det ut under katolsk messe i St.Olavs kirke i fjor vinter. Foto: Anne Marie Huck

Polakker og litauere i Norge må se langt etter bedre plass i kirken. Regjeringen Stoltenbergs signaler om penger over statsbudsjettet er glemt.

ST. HANSHAUGEN: Tidligere i år fikk vi signaler fra statsråd Bjarne Håkon Hansen som ikke var til å misforstå, forteller pater Pål Bratbak i Den katolske kirken.

Han rådet oss til å søke om midler over statsbudsjettet. Og sa samtidig at vi ikke burde søke om prosjektmidler. Vi måtte da tro at vi virkelig ville få penger, slik at vi kunne utvide antall polske prester, få ansatt landets første litauiske prest, og komme i gang med bygging av flere kirker, sier pateren.

Ikke penger

Nå er det klart at vi ikke er inne på statsbudsjettet med en krone. Bjarne Håkon Hansen har i mellomtiden skiftet departement. Nå er det Dag Terje Andersen som styrer Arbeids-og inkluderingsdepartementet, fortsetter pater Pål Bratbak.

Vi søkte i utgangspunktet om 30 millioner kroner i året. Nå får vi altså ingen. Derimot råder statsråden oss til å søke om noen hundre tusen kroner i prosjektmidler. Vi tror jo ikke dette er med vond vilje. Men vi opplever at vi faller mellom flere stoler, sier pateren.

Reiser ikke hjem

Man skulle kanskje tro at antallet katolikker fra tidligere østblokkland nå er på vei ned i Norge som følge av et strammere arbeidsmarked. Men det er ikke tilfelle, i følge den katolske kirken.

Syv av ti sier at de vil bli i Norge. Mange har hentet familiene sine hit, og satser på et videre liv i Norge, forteller Bratbak. Han forteller om 12-14 gudstjenester bare i St.Olav menighet hver enste søndag.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.