RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Ingen plass til Hamsun


Knut Hamsun får ingen gate eller plass oppkalt etter seg i Oslo. Her er forfatteren avbildet på Nørholm, sommeren 1927.
Knut Hamsun får ingen gate eller plass oppkalt etter seg i Oslo. Her er forfatteren avbildet på Nørholm, sommeren 1927.
Knut Hamsun får ikke oppkalt en gate eller plass etter seg. Det bestemte bystyret onsdag.

OSLO: Denne saken berører meg ganske sterkt. Jeg er en av dem i denne sal som opplevde krigen, og jeg hadde mange familiemedlemmer og venner som aldri fikk oppleve freden i 1945. Jeg tror ingen av dem ville tilgi at man kaller opp en plass etter denne mannen, sa Leon Bodd (V), som dermed gikk mot sitt eget parti i saken, som av mange har blitt oppfattet som kontroversiell.

Nazist?

Knut Hamsun er en av Norges største forfattere, og er én av tre nordmenn som har fått Nobels litteraturpris. Likevel har SVs forslag om å hedre Hamsun med en egen gate i hovedstaden vakt stor oppsikt. Årsaken er Hamsuns sympati med nazistene under 2. verdenskrig.

Vi i Høyre er opptatt av å være oss historien bevisst. Selv om Hamsuns litteratur fortjener den oppmerksomheten den får, er det umusikalsk og lite riktig å hedre Hamsun. Han skrev artikler og var en aktiv samfunnsdebattant om nazismen, sa Bård Folke Fredriksen (H), som måtte tåle motstand fra forslagsstiller SV.

Hamsun er en av historiens aller største forfattere. Som kulturhovedstad er det på tide å hedre ham, sa Knut Even Lindsjørn (SV).

Nå skal man ikke dømmes for sine meninger, men i april 1940 begikk Hamsun landssvik. Han brukte sin kjendisstatus til å fremme nazismen. Å få en gate oppkalt etter seg er den fremste heder en person kan få av Oslo bystyre, og jeg har store problemer med at vi skal hedre ham, sa Folke Fredriksen, som også kunne meddele at Høyre hadde snudd i saken. Opprinnelig ønsket Høyre å støtte et alternativt forslag fra Ap, om å hedre forfatterskapet til Hamsun med en gate eller plass.

Fikk flertall

Likevel fikk det alternative forslaget flertall, og dermed kan hovedstaden få en gate eller plass oppkalt etter et sted eller navn i Knut Hamsuns litterære verk.

Å hedre en av romanfigurene, er en måte å skille person og kunst på. Det er en måte å hedre bare forfatterskapet, sa Trond Jensrud (Ap), som fikk støtte fra SV, KrF, FrP og R.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere