*Nettavisen* Nyheter.

Ingen rosa tråd i lærebøkene

Jon Ole Whist vil jobbe mot mobbing av homofile. Han ønsker seg flere eksempler på homofilt samboerskap inn i lærebøkene på skolen.

Jon Ole Whist etterlyser at Yngve og Pål, på lik linje med Kari og Ola, blir fremstilt i skole- bøker for å få bukt med vold og fordommer mot homofile.

ST. HANSHAUGEN: Skolen skal være et trygt sted å være, sier Jon Ole Whist. Lederen for Åpne Høyre, og St. Hanshaugen Høyre, engasjerer seg sterkt i holdningsskapende arbeid i skolen, og vil få bukt med mobbing og vold mot homofile ved å bryte ned fordommer tidlig.

Når man er midt i puberteten og hormonene løper løpsk er man mer sårbar. Det er fortsatt mye homomobbing, og soper er et vanlig skjellsord på skolen, sier Whist.

Begynn tidlig

Holdninger sementeres tidlig og sitter langt inne, sier Whist.

Han legger sterk vekt på at både foreldres og læreres holdninger, er med på å skape barns syn på homofili og rasisme tidlig.

Det finnes ingen rosa tråd i undervisningsapparatet i dag, sier Whist. Han vil at eksempler i skolebøkene tidlig skal omfatte homofilt og lesbisk samboerskap, og ikke bare fremstille Ola og Kari.

Enten så ender den homofile ungdommen opp som den flinkeste og kuleste gutten i klassen, eller så blir han en del av ekstremiteten, og blir involvert i rusproblematikk, og barnevern, sier Whist og viser til forskningsrapporten "Vold mot lesbiske og homofile tenåringer", av Bera Ulsetein Moseng.

Whist har inntrykk av at homofili i dag ikke er representert gjennom annet enn den litt pinlige seksualundervisningen på ungdomsskolen, hvor homofili gjerne blir tatt opp i sammenheng med kjønnssykdommer og problemer.

Man er på en måte heterofil inntil det motsatte er bevist i dagens samfunn, sier Whist.

Han vil heller bruke ord som livspartner og andre kjønnsnøytrale begreper for å gjøre det lettere å være homofil.

Det er ikke unaturlig i dag at lille Oscar har to mammaer, påpeker Whist.

St. Hanshaugen er en såpass rosa bydel med en store andel av homofile. Jeg tror det må være det beste stedet i hele landet å være homofil, sier Whist som legger til at han ikke har noen dekning for utsagnet, men snakker av erfaring.

Mange profilerte politikere er åpne homofile og bor i bydelen, som eksemplevis byrådsleder Erling Lae.

Skjellsord

Lærerne forteller at hvis de hører en elev bruke homo som skjellsord, tar de det opp umiddelbart og samtaler om dette, sier undervisningsinspektør på Ila skole, Bjørg Kibsgård.

Elevene på Ila skole lærer om homofilt samliv i Krl fag , naturfag, og gjennom temaarbeide. I tiende klasse besøker elevene Klinikk for seksuell opplysning.

Engasjerte

Man vet jo at ordet homo er et ord som brukes veldig lett blant barn og unge i enkelte miljøer, og da må ungene våre vite at det er sårende og leit for de som rammes, sier rektor ved Bolteløkka skole, Dag Gomnæs.

Selv om skolen ikke har noe spesielt opplegg som tar for seg homofilt samliv, er de aktive i Pals, et antimobbeprogram, hvor ros og oppmuntring for god oppførsel belønnes. I skolens driftstyre presenterte Whist rapporten om vold mot homofile i skolen.

Vi er bevisste på å snakke om homofilt samliv der det er naturlig i undervisningen på skolen, sier Gomnæs

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.