*Nettavisen* Nyheter.

Ingen Sankthans-feiring på østkanten?

Det er ikke nødvendig med spesialtillatelse for å grille, men dersom du vil ha bål på Sankthansaften må du søke. Foreløpig er det ingen som har gjort det på østkanten. ARKIVFOTO

Østkantavisa lette forgjeves etter Sankthansarrangementer i våre bydeler tirsdag 23. juni. Heldigvis kan man ordne mye selv!

OSLO ØST: 23. juni har tradisjonelt vært tidspunkt både for markering av fødselen til døperen Johannes og for en av årets mest magiske dager.

I Norge finnes det lange tradisjoner for å tenne bål, både for å fordrive hekser og som et samlingspunkt for fest og moro.

Når Østkantavisa kontakter Friluftsetaten vel en uke før Sankthans er imidlertid ingen parker i våre bydeler reservert for Sankthansfeiring.

Diverse nettsøk og telefoner gir heller ingen resultater, men til en viss grad kan man egenhendig sprite opp tirsdagskvelden.

Godkjennelse

I Oslo er brenning av bål tillatt på visse betingelser. Godkjennelse fra grunneier, tilstrekkelig avstand fra brennbar vegetasjon og godkjent og tilgjengelig slukkemateriale er blant kravene som stilles.

Dersom bålet tennes i nærhet til skog og mark er det dessuten nødvendig med tillatelse fra Brann- og redningsetaten. Det er videre viktig å alltid ha vann tilgjengelig, samt å forsikre seg om at ilden har tilstrekkelig tilsyn og at alt er slokket før man forlater ildstedet.

Grilling uten bål

Dersom man ikke ønsker full fyr og flamme, er det enklere måter å skape litt hygge på i sommernatta.

Man trenger ikke tillatelse til å bruke griller som ikke er i kontakt med underlaget, så lenge disse brukes på en trygg og sikker måte. Det finnes både griller og plasser egnet for griller i vårt nærområde. Nylig ble dessuten Norges to første grillautomater åpnet i Sofienbergparken, slik at det bare er å dra kortet og slenge på pølsene.

Det finnes også egne grillplasser på Hovedøya, men ellers er åpen ild på øyene forbudt. I påvente av at et ruvelig bål å danse rundt, er det altså mye man kan ordne selv.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.