RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Ingen slendrian før i tiden

Ellen Marie Ek startet i første klasse på Ila skole i 1916. I år feirer skolen 90-årsjubileum, og dagens elever og lærere møtte Ek for å snakke om livet før og nå.

$PHOTOHEADER_ON$ILA: $PHOTOHEADER_OFF$ Vi hadde overlærer, ikke rektor, sier Ellen Marie Ek. To elever fra 4. trinn på Ila skole har fått anledningen til å stille spørsmål om hvordan livet på skolen var for hele 90 år siden. Sara og Simona noterer flittig, og lytter til Ellen Maries stemme. Vel installert på et rom på Grunerløkka sykehjem er det tid for et lite intervju med pepperkaker og kaffe. Lokalavisens utsendte får høre at elevene har jobbet lenge med forbredelsene, og at de to heldige intervjuerne representerer mange av skolens elever. Rektor Eva Baumann forteller at det er spennende for elevene å lære om hvordan man levde før i tida, og sier at dette er et ledd i skolens 90-årsfeiring.

Enkle kår

Ellen Marie Ek bodde sammen med 11 søsken i en liten to-romsleilighet i Sagveien, og begynte på Ila skole i 1916.

Hvilken farge hadde Ila da du begynte der, spør Simona. Sønnen Øystein hjelper til med å få jentene til å snakke tydeligere, så det blir lettere å høre for den 97 år gamle spreke damen. Når spørsmålet oppfattes, er det derimot ingenting som kan stoppe Ellen Maries fortellerglede.

Nå skal du høre, Ila var en veldig stor, grå bygning, og vi var mellom 25 og 30 elever i hver klasse, sier hun. Jentene synes det høres mye ut. De får også høre at overlæreren var streng, og at guttene og jentene hadde hver sin del av skolegården å leke på. Det var større forskjell på fattig og rik, og ville man gå på middelskolen, måtte man betale hele 50 kroner i måneden. Det kunne tilsvare en halv månedslønn for mange, så Ellen Marie begynte på "fortsettelsesskolen" i dobbelt bokholderi. Ellen Marie forteller at hun vinket til Kong Håkon i 17. mai-togene, og Sara og Simona gjør store øyne. Man fikk lov til å lære seg litt engelsk eller tysk utenom den vanlige skoletiden, og det kostet ti øre å kjøpe varm mat i skolens kafeteria.

Ellen Marie forteller at barna pent måtte holde takten til lærerinnens nøkkelknippe-risling, og bevege seg korrekt inn i skolebygningen etter friminuttene.

Det var ikke noe slendrian før i tiden, sier hun.


Uten hatt

Gikk dere med skoleuniform, lurer jentene på.

Ellen Marie forteller at alle jentene selvsagt gikk i skjørt, og at gutta nødvendigvis hadde lue eller annet hodeplagg.

Til og med voksne herrer går uten hatt i dag, kommenterer Ellen Marie. Barna hadde ikke fjernsyn eller radio før, og man gikk selvfølgelig på skole på lørdag. Mye skulle pugges utenat, og alle kunne "Vi ere en nasjon vi med" av Henrik Wergeland utenat. Rektor bryter inn og forteller at også dagens skoleelever kjenner denne sangen, som de gjerne synger på 17. mai. Ellen Marie avslutter samtalen med å oppfordre unge mennesker til å engasjere seg i samfunnet man lever i.

Man må være interessert og lese bøker, sier hun bestemt. De to jentene overrekker blomster og bilde av dagens skole, mens de takker pent for besøket.

Det var så mye som var annerledes før, sier Sara undrende.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere