RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Ingen stor flaggsak

Hvilke flagg som skal tillates i 17. mai-toget i Oslo har blitt en av vårens heteste debattemner. Stortingsrepresentant Akhtar Chaudhry gikk for en ukes tid siden ut og sa at det nå var på høy tid å tillate flagg fra andre land på 17. mai. Leder av 17. mai-komiteen, Mazyar Keshvaris (Frp), var ikke like begeistret for tanken.

Så da ordfører Fabian Stang skar gjennom og sa at alle flagg ville være tillatt i Oslo i år, endte det med at Keshvaris trakk seg fra vervet.

Vi mener det er bra at Stang skar gjennom og ga sin støtte til mangfold i folketoget. Selvsagt er dette Norges nasjonaldag, og det norske flagget vil naturlig dominere alle offisielle arrangementer på 17. mai. Det er bra at vi er stolte av flagget, et symbol som umiddelbart gir positive assosiasjoner for de fleste. Mye av kjærligheten til flagget kan vi takke 17. mai for, barnas dag. Glade barn med 17. mai-sløyfe og flagg er en bedre feiring av nasjonaldagen enn militærparader og pompøse opptog.

Det ville derfor være trist hvis flaggbruken gikk dramatisk ned på en slik festdag, slik at norsk flaggbruk oftere ble forbundet med "utgrupper" og nynazister som mer enn gjerne misbruker det norske flagget i nasjonalistiske sammenhenger.

Men vi tror altså ikke det er noen fare for at det norske flagget utvannes ved at det dukker opp et flagg her og der fra et annet land i barnetoget. Et av Oslos særpreg er nettopp det flerkulturelle, og det er flott hvis noen ønsker å markere dette på 17. mai. Grunnloven og historien etter dette er jo nettopp preget av liberale og inkluderende verdier. Ytringsfrihet er en av de viktigste i så måte. Uansett hva en mener om andre flagg i 17. mai-toget, så er det også vanskelig å se for seg hvordan et slikt forbud skulle håndheves.

Aktar Chaudry har sagt at norske barn med minoritetsbakgrunn er mer opptatt av å kjøpe kopier av norske bunader på OBS eller Nille enn å få tak i flagg av deres foreldres hjemland. Han mener debatten om flagg har fått alt for stort plass, og er meningsløs så lenge det er snakk om noen små flagg i små hender gjennom Oslos gater en festdag. Vi er hjertens enig med ham. La folk bestemme selv, det norske flagget vil uansett prege en hel hovedstad i fest.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere