RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Ingen travellers, færre innbrudd, gode foreldre


Politisjefen på Majorstua politistasjon, Arne Solberg, ser frem til 2011, et år med færre innbrudd og fritt for svindlerske travellers i vest. Forhåpentligvis.
Politisjefen på Majorstua politistasjon, Arne Solberg, ser frem til 2011, et år med færre innbrudd og fritt for svindlerske travellers i vest. Forhåpentligvis. Foto: Foto: Fredrik Eckhoff
Politisjefen ser positivt på at svindlerske «travellers» er blitt et mindre problem i Oslo vest i år. Nå advarer han oss mot innbruddstoppen i januar og mot naiv barneoppdragelse.

OSLO VEST: Fra takterrassen på politihuset på Volvat skuer politisjef Arne Solberg utover envinterkald Monolitten mot sør, frosne Ullern- og Holmenkoll-åser i vest og travle bilister i førjulsrushet i Sørkedalsveien rett nedenfor. Hadde det ikke vært så isende kaldt, hadde vi kanskje øynet Grefsenkollen i det fjerne mot nord også.

Alle disse stedene er innenfor området til Majorstua politistasjon, som dekker bydelene Vestre Aker, Ullern, Nordre Aker og en stor del av Bydel Frogner.

Stabilt færre innbrudd

Politisjefen starter vår lille førjulsprat med å vise oss statistikken for boliginnbrudd de første 11 månedene i 2010. Det er lett å se at den konkrete satsingen mot boliginnbrudd, som kom i gang våren 2009, har båret frukter: For første gang siden den eksplosjonsartede økningen i vinningskriminalitet i Oslo 2008 og 2009, har det stabilisert seg i 2010, og det på et langt lavere nivå.

Et eksempel på nedgangen er antall grove tyverier fra bolig i Oslo i år frem til 1. desember; 991, mot 1582 i samme periode i 2009. Nedgangen i Oslo er altså på 37 prosent.

For bydelene våre er nedgangen fra 565 til 387 tilfeller det siste året, altså ned med 31,5 prosent.

– De vinningskriminelle er fryktelig mobile. Selv om de gjerne har tilholdssted i Oslo, forflytter de seg veldig mye, sier Solberg. – Vi fulgte for eksempel med på en utenlandsk bil fra Oslo til Kristiansand. Der sto de bak flere tyverier fra personer, før de reiste tilbake til Oslo og ble tatt.

Traumatisk og krenkende

Solberg mener at kampen mot utenlandske bander som raider boligene våre, er en av de viktigste, både for politiet og for folk flest.

– Innbrudd i boligen er jo en av de største krenkelsene man kan bli utsatt for. Det føles både traumatisk og krenkende, mener Solberg. Han peker på endringene som har skjedd de siste årene, etter at utenlandske bander nå utgjør den største delen av vinningskriminaliteten. De har «danket ut» de tradisjonelle, norske kjeltringene, for eksempel narkomane. Disse hadde, og har, sine beste arbeidsdager når folk var bortreist, og derfor var det alltid tidligere et rush av anmeldelser etter høytider som jul og påske.

Slik er det imidlertid ikke lenger. Politisjefen ser på statistikkene for de siste årene at innbruddene nå er færre i ferietid enn ellers i året.

– Det er rett og slett slik at mange av utlendingene drar hjem for å feire jul. Derfor er det roligere på innbruddssiden, sier Solberg. Han mener at vi dessverre kan vente oss en oppgang igjen i januar.

– Da kommer de tilbake igjen fra juleferie, sier han.

Statistikkene for de siste tre årene bekrefter hans teorier, for januar har jevnt over vært den travleste måneden, ved siden av november.

Ingen moralske skrupler

Til enhver tid er det rundt 30 utenlandske vinningsforbrytere som sitter i varetekt i Oslo. En stor del av disse er rom-folk med rumensk statsborgerskap. Chilenere er også sterkt representert.

Politisjefen sier at holdningen til de fleste er at de ikke har dårlig samvittighet for å forsyne seg fra boligene våre.

– For dem fremstår vi som svært rike. Vi får høre at de ikke har noen moralske skrupler. Her i Norge er det overflod, mens de selv har ingenting. De ser på seg selv som «Robin Hood’er», som tar fra de rike og gir til de fattige, sier Solberg.

– Men det gjør det jo ikke noe mindre straffbart – eller noe mindre traumatisk for dem som utsettes for innbruddene, understreker han.

Britiske travellers reiser!

Et annet problem i ytre bydeler i Oslo de siste årene har vært en annen gruppe, som også er tilknyttet rom-folket, men mest den britiske delen; de såkalte travellers. Dette er mer eller mindre utdannede håndverkere, som tilbyr mange ulike håndverkertjenester på døren, for eksempel taklegging, hellelegging, asfaltering, husmaling eller liknende.

Felles for veldig mange av tilfellene er at arbeidet utføres svart og at svært mange er misfornøyde med jobben som gjøres og at det er vanskelig å klage. Dessuten blir arbeidet gjerne langt dyrere enn først avtalet, noe som i mange tilfeller har resultater i krangler og trusler.

Politisjefen forteller at offensiven mot disse miljøene, kombinert med medias fokus og folks voksende skepsis har ført til vanskelige arbeidsforhold for disse svindlerne.

– Nå blir det jo også straffbart med kjøp av svart arbeid, sier Solberg. Han er svært fornøyd med at byens to store campingplasser, Bogstad og Ekeberg, har blitt langt flinkere til å si nei til disse, som gjerne bor i campingvogner og bobiler.

Ikke snakk med dem!

– Folk må være enda mer avvisende og skeptiske. Man må rett og slett ikke innlate seg på en samtale med disse menneskene. Det gjelder også dørselgerne, de som selger tepper, tregjenstander, eller de som mener de er «døvstumme», sier en engasjert politisjef. Han mener at det ikke er en eneste grunn for hederlige mennesker til å gå fra dør til dør på denne måten, spesielt ikke på dagtid, da nesten bare pensjonister er hjemme.

– Nei, turister kommer ikke på døra til folk i ytre vest av Oslo med hederlige hensikter. Hvorfor skulle de det? Dørsalg er jo egentlig litt sånn 50-tallet, sier han.

Politiet har bidratt sterkt til å gjøre livet surt for disse kriminelle de siste par årene, blant annet ved å stoppe og kontrollere dem titt og ofte.

– Jeg håper på et 2011 uten travellers. Hvis vi ikke gir dem noe sted å være, ikke snakker med dem og melder i fra til politiet hvis vi ser dem, blir grunnlaget deres borte, sier han.

LES OGSÅ:

Truet med å sprenge banken - og flere politihendelser i julehelgen i vest

Om naive foreldre i vest: - Ingen grunn til å rope hurra

Stopper bandene fra Øst-Europa

Ungdom og folkeskikk

Politisjefens siste store tema for året vi er på vei inn i, er tenåringsforeldrene i vest. Han bor selv i Bydel Vestre Aker og har flere år bak seg som far til tenåringer, så han kjenner godt til utfordringene.

– Det gjør ikke noe om foreldre innprenter litt folkeskikk i barna sine, sier han. Han mener at det aller lureste er å være mest mulig til stede.

– Når man er foreldre til tenåringer, må man ofre noe i en periode. Man må være der og trekke opp noen retningslinjer. Det gjelder også i forhold til rusmidler. Vi ser mange resultater av foreldre med barn i «fri dressur». Det er ikke noe særlig smart! sier politisjef Solberg, som også har et håp om et 2011 med færre raserte boliger på grunn av hjemme alene-fester som er gått over styr.

Det er lov å håpe.

LES OGSÅ:

Truet med å sprenge banken - og flere politihendelser i julehelgen i vest

Om naive foreldre i vest: - Ingen grunn til å rope hurra

Stopper bandene fra Øst-Europa

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere