*Nettavisen* Nyheter.

Ingen vanlig femtiårsfeiring

MOT SOLEN: De seks kameratene i idyllisk islandskap på vei over Gønland i mai i år. Foto: FOTO: Tellef Thorleifsson

Kyrre Grinde-Andersen og fem kamerater valgte tur over Grønland over vanlig femtiårsferiring.

Klikk på bildet for å forstørre.

ENDELIG FREMME: Fra venstre: Tor Olaf, Sjur Mørdre (guide), Kyrre, Mads, Kai, Dag og Tellef da de endelig var kommet frem. Foto: FOTO: Tellef Thorleifsson

ULLERN: 19. mai la de seks kameratene, som har kjent hverandre siden 80-tallet, ut på sin to uker lange tur over Grønland.

KLIKK HER, OG SE BILDER FRA TUREN!

- Jeg vil kalle det en opplevelsesrik og strabasiøs tur, sa Grinde-Andersen.

Kyrre Grinde-Andersen (49), Mads Agerup (49), Kai Kristoffersen (50), Dag Stenfeldt (49), Tor Olaf Rimmereid (49) og Tellef Thorleifsson (49), som til vanlig jobber med finans eller investering, la seg i hardtrening for et år siden, fast bestemt på å gå over Grønland som femtiårsfeiring.

Del på Facebook

- Noen av oss møttes klokken seks hver tirsdag morgen i ett år for å dra dekk, forteller Grinde-Andersen.

Han forteller videre at det viktigste på en sånn tur er å ha en erfaren guide, ha riktig og god skiteknikk, holde humøret oppe og å være forberedt på at det blir kaldt og tungt.

- Det er akkurat som å gå på en kjempestor hvit ballong. Og så går det jevnt oppover. Ikke bratt, men det er stigning hele veien, sa han, og la til:

- Vi tok oss en liten kork med godt drikke etter hver dagsøkt. Det fortjente vi!

Det vanlige er å gå turen på tre uker, men gutta bestemte seg for å gjøre det på to.

- I stedet for å gå i 50 minutter og ha ti minutters pause, gikk vi i 60 minutter før vi hadde ti minutters pause, forklarte Grinde-Andersen. Slik klarte de å dekke lengre distanser hver dag.

- Vi navigerte med kart og kompass eller med solen og kompass, sa Grinde-Andersen, og la til at de hadde “whiteout”, der man ikke ser noen ting fordi alt er hvitt, et par ganger, og at de da måtte navigere kun med kompass.

Til tross for litt dårlig vær, innsnødde telt og mye vind klarte gutta seg fint over isen.

- Vi hadde med hagle, men vi så ikke isbjørn og heller ikke isbjørnspor, sa han.

Om det blir en ny tur over Grønland er ikke kameratene sikre på, men de ser ikke bort fra at de legger ut på nye eventyr i nærmeste fremtid.

- Om det kan anbefales? Ja, det er ikke supervanskelig. Det er overkommelig for folk som er i form, så lenge man er mentalt forberedt, avluttet Grinde-Andersen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.