RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Ingen vet hva Bodil Berg (69) døde av


Bodil Bergs (69) enkemann, Per Berg, og sønnen Alf Andre Berg, er dypt takknemlig for Lillohjemmets behandling av Bodil, men fortsatt vet de ikke hva kona og moren døde av.
Bodil Bergs (69) enkemann, Per Berg, og sønnen Alf Andre Berg, er dypt takknemlig for Lillohjemmets behandling av Bodil, men fortsatt vet de ikke hva kona og moren døde av. Foto: FOTO: Kristin Tufte Haga
Bodil Berg (69) var syk i nesten to og et halvt år før hun døde i mars. Tre måneder senere lever fortsatt familien i uvisshet om hva Bodil egentlig døde av.

KJELSÅS: – Midt oppi den store sorgen har det vært et rent helvete for både Bodil og familien å ikke vite hvorfor hun var syk. Men vi er dypt takknemlig overfor Lillohjemmet som virkelig gjorde alt de kunne for at Bodil skulle ha det bra den siste tiden hun levde. Bodil uttrykte også overfor oss at hun var svært fornøyd med hvordan hun hadde det på sykehjemmet, forteller Bodils enkemann Per Berg og sønnen Alf André Berg.

– Eldre dame i knallform

Høsten 2010 ble Bodil Berg (69) syk. I mars i år døde hun på Lillohjemmet, etter å ha vært inn og ut av Oslo Universitetssykehus (OUS) i nesten to og et halvt år. Og uten å få en sikker diagnose.

– Bodil var en eldre dame i knallform. Hun vurderte til og med å jobbe lenger enn den tradisjonelle pensjonsalderen, forteller enkemannen Per Berg.

Men høsten 2010 begynte Bodil å føle seg dårlig.

– Hun fortalte om prikking i kroppen, at hun følte seg slapp og så videre. Tiden som fulgte, med inn og ut av sykehus og uten å få en sikker diagnose, og samtidig se din kone, mor og bestemor visne bort, har bare vært helt forferdelig trist og en meget stor påkjenning for familien. Men uvisstheten var også en ekstra stor påkjenning for Bodil, forteller enkemannen.

Bitt av flått i 2005

Da Bodil ble dårlig, tenkte familien tidlig på at dette kunne være senresultat av et flåttbitt, helt tilbake til 2005.

– Den sommeren ble Bodil bitt av flått. Vi dro til Moss sykehus, og hvor hun fikk antibiotika. Derfor ga vi tidlig utrykk for ønske om at Bodil skulle testes for Borrelia, da hun ble dårlig høsten fem år senere, forteller Per.

Ifølge familien fikk de ikke gehør ved OUS for hva de trodde var årsaken til at Bodil var blitt syk, og det ble ikke dengangen tatt noen borreliaprøver av Bodil.

Familien oppsøkte i stedet to forskjellige privatklinikker for å få utført borreliaprøver, med noe tidsrom mellom prøvetakingen. Begge disse prøvene slo ut positivt på borrelia. Bodil fikk i begge tilfellene utskrevet antibiotika, og ifølge familien kviknet Bodil til under medisineringen.

Etter hvert begynte også OUS å ta Borreliaprøver av Bodil.

Familien forteller videre at disse prøvene ikke slo ut på Borrelia, men derimot viste de at Bodil hadde en kraftig «betennelse» i kroppen, ifølge sykehuset. Bodil fikk etter hvert også diagnosen «Nevropati».

Fortvilende ikke å få vite

– På nyåret ble Bodil bare dårligere og dårligere, og hun ble aldri utskrevet fra Lillohjemmet. Men selv om Bodil etter hvert ble 100 prosent pleietrengende, var hun til det siste helt klar i hodet.

Også på nyåret ble hun lagt inn på sykehuset for nye prøver, og hver gang håpet vi alle på at det endelig skulle komme en sikker diagnose. En forferdelig situasjon for familien, men for Bodil var det rett og slett helt forferdelig ikke å få vite sikkert hvorfor hun var så syk, forteller familien.

Og i mars døde Bodil på Lillohjemmet. I dag - tre måneder etter Bodils død – lever fortsatt familien i uvisshet om hvorfor Bodil døde.

– Det har vært gjort obduksjon av Bodil. Denne uken har vi blitt informert om av Bodils lege at det fortsatt ikke er noen sikker dødsårsak for Bodil, og at undersøkelsene fortsetter. Så får vi bare håpe at vi får et svar på hva Bodil egentlig døde av. Det er jo nesten ikke til å tro at folk dør i «moderne» Norge, uten at det norske helsevesenet klarer å finne ut av hvorfor folk dør.

Bodil ble begravet i mars, i Grefsen kirke.

Varmet

- Det varmet veldig å se hvor mange som hadde møtt opp for å følge Bodil til graven. Og naturlig nok, etter den verdige, omsorgsfulle og medmenneskelige behandlingen av Bodil på Lillohjemmet, var det naturlig å oppfordre folk til i stedet for blomster å gi en pengegave til sykehjemmet. Midt oppi alt det tragiske, var dette et veldig godt sted å være for Bodil, forklarer familen.

Unikt?

Familien har fritatt ansvarlig lege ved Oslo Universitetssykehus/Rikshospitalet, dr. Brian Anthony Enriquez, fra taushetsplikten.

Enriquez bekrefter overfor dittOslo at Bodils «vev» fortsatt er til behandling og undersøkelse.

– En obduksjon kan forklare årsak til dødsfallet. Å utføre en obduksjon gjøres fort, det er behandling og undersøkelse av enkelte vev som tar lang tid. Etter den preliminære undersøkelse kan patologen bestille flere tester om nødvendig. Dette kan ta fra noen uker til flere måneder, avhengig av vanskelighetsgrad og medisinske betydning med hensyn til behandling, forklarer Enriquez.

– Er Bodil Bergs tilfelle unikt?

– Man kan si at dette tilfellet var veldig vanskelig. Da det endelig patologiske svaret fortsatt ikke er kommet, kan man ikke helt si at dette er unikt. Når man tar i betraktning at sykdommen affiserte hvitsubstans i hjernen, hjernestamme - og hvitsubstans hos en godt voksen dame, er det ganske spesielt, sier legen

(Les mer om hvitsubstans i hjernen lenger ned i saken).

Borrelia?

Men legen tror ikke Bodil kan ha hatt Borrelia – eller Nevroborreliose.

– Prøvene av pasientens spinalvæske har ikke vist typisk funn for Borreliose, nemlig økt celletall og høye proteinverdier, sier legen. Ifølge han ble det "tidlig i utredningen" tatt borreliaprøve som slo negativt ut.

– Prøvene ble kontrollert på et senere tidspunkt og ga samme svar, sier Enriquez, og fortsetter.

– Likevel fikk pasienten to runder med antibiotikabehandling med utgangspunkt i nevroborelliose, uten at sykdomsforløpet endret seg. Hun har i tillegg fått flere ukers antibiotikabehandling ved en privat institusjon uten at dette førte til varig bedring, ifølge legen.
 

Nevropati

– Hva innebærer nevropati?

– Nevropati er en samlet betegnelse for sykdom i det perifere nervesystem, dvs nerver som styrer armer og ben. Symptomene kan variere fra prikking i hender og føtter til nummenhet og kraftløshet i det affiserte området, samt styringsvansker. Nevropati har flere årsak bl.a. diabetes, B12-mangel eller sekundært til en grunnsykdom som for eksempel rheumatologiske sykdommer eller kreft, forklarer Enriquez.

Bodil begynte med symptomer på nevropati.

– Men etter videre utredning fant man ut at problemet ligger på et høyere nivå, nemlig i ryggmargen, hjernestammen og i selve storhjernen. Diagnosen ble endret til encefalopat,i som betyr en patologisk prosess i hjernen. Hennes tilstand var spesiell med affeksjon av kun hjernens hvite substans, derfor var hun klar i hodet da hjernebarken ikke ble affisert, sier Enriquez.

Bremset ikke sykdomsutviklingen

– Encefalopati som nevropati kan ha flere årsaker. Inflammasjon, infeksjon, genetiske tilstander og paraneoplasi er noen av dem. Ved Bodils tilfelle har man ikke funnet en sikker årsak. Hun ble behandlet med tanke på de nevnte mulige årsaker uten at dette bremset sykdomsutvikling, forteller legen

– Det ble gjort obduksjon og foreløpig svar fra hjernen, som ble undersøkt, tyder på leukoencefalopati eller patologi i hjernens hvitsubstans. Slike tilstander er mer vanlig hos barn og de yngre - men det finnes en del med adult-onset leukoencefalopati. Hun ble gentestet på en type leukoencefalopati som affiserer hjernen, hjernestamme og ryggmargen, men dette gav ingen funn, avslutter legen.

DittOslo har også vært i kontakt med Helsedirektoratet og Helse Sørøst - der registreres ikke tall på folk som dør uten å ha noen sikker dødsårsak. Konstituert avdelingsdirektør ved Dødsårsaksregisteret, Marta Ebbing, kan fortelle at alle som dør etterhvert får en «underliggende dødsårsak» - i noen få tilfeller blir denne årsaken benevnt som "ukjent".

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere