*Nettavisen* Nyheter.

Ingenting avgjort

Det er med en viss beklagelse vi tretter leserne med enda en leder om ambassadesaken. Mange er sikkert i ferd med å gå trøtt. Vi ser oss likevel nødt til å fortsette.

Nå er det veldig spennende. Oslo kommune har måttet erkjenne saksbehandlingsfeil. Bygningsmassen til den planlagte ambassaden blir så stor at den overskrider en grense for hva som kan tillates uten en konsekvensanalyse. En slik analyse foreligger ikke.

Denne feilen føyer seg etter vår mening inn i rekken av feil som er begått. Hadde det vært noe mindre alvorlig enn plassering av en ambassade som bare utpeker seg mer og mer som et terrormål etterhvert som den internasjonale utviklingen fortsetter, så kunne vi vært fristet til å le oppgitt. Men her er lite å le av. USAs politikk provoserer stadig flere. Nå har Norge havnet på kartet også, etter Muhammed-tegningene. Ingenting tyder på mindre grunn til terror-beredskap i tiden som kommer.

Ullern Avis Akersposten forstår dem som har aksjonert mot ambassadeflyttingen på bakgrunn av enkle prinsipper som vern av grønne lunger og kvaliteten på erstatningsarealer. Men etterhvert som argument etter argument skyves til side av den rådende politiske ledelse nasjonalt og lokalt i Oslo, så føler vi behov for bedre analyser av sikkerhetsrisikoen. Vi har støttet kampen mot flytting av ambassaden med basis i tanken om grøntvern. Vi mener fortsatt de argumentene isolert sett holder vann. Og at de burde ha stoppet planene. Men etter det famøse vedtaket i Oslo bystyre der Ap brøt sine løfter og motstanderpartiet Venstre sprakk, så må man lete etter nye skanser å føre kampen fra.

De er lette å finne. Oslo kommune har erkjent saksbehandlingsfeil. Og er sannsynligvis i ferd med å begå enda en feil om ikke saken nå sendes tilbake til Oslo bystyre. Så vidt vi forstår mener eksperter på offentlig forvaltning at Plan og Bygningsetaten ikke har mandat til å sende saken rett til Fylkesmannen for avgjørelse der. En klage skal behandles i det samme organ som fattet vedtaket.
Det spennende nå er hva lederen i Oslo Venstre, Ola Elvestuen velger å gjøre. Krever han å få saken tilbake til bystyret er det ikke lett å spå hva som skjer. Vi venter i spenning. Uansett føler vi oss overbevist om at denne saken vil løpe videre. Motstanderne har sterke fagfolk på sin side. Ingen bør la seg forundre om saken en dag ligger på bordet til Høyesterett. Imens går tiden, og ambassaden blir liggende i sentrum, minst like håpløst plassert.

Ullern Avis Akersposten henstiller alle involverte til å tenke seg om og lete etter nye veier. Norske myndigheter burde sette seg ned sammen med USAs myndigheter med blanke ark og intensjoner om å gjøre en grundig jobb der alle formalia tas hensyn til fra første dag. Målet er vi alle enige om. Ambassaden ut av Oslo sentrum, plassert i et område der sikkerheten kan ivaretas bedre enn i dag.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.