RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

FÅTT NOK: Inger Seim (innfelt) opplever at flere ikke lenger tør å åpne døren når noen ringer på av frykt for å bli utsatt for noe. Nå trommer hun sammen til markering mot ransbølgen.
FÅTT NOK: Inger Seim (innfelt) opplever at flere ikke lenger tør å åpne døren når noen ringer på av frykt for å bli utsatt for noe. Nå trommer hun sammen til markering mot ransbølgen.

Inger har fått nok av ran – nå lager hun demonstrasjon

Da Inger Seim i går kveld hørte om nok et brutalt ran, tok hun affære. Om halvannen uke trommer hun sammen til en stille demonstrasjon mot ran.

ALNA: Steinar Albrigtsen kommer til Tveten gård.

Voldsforsker Ragnhild Bjørnebekk kommer.

Monika Nordli kommer.

Et halvt døgn etter at hun lot seg opprøre av nok en brutal ranshistorie, denne gang med et offer på 83 år, har spesialkonsulent Inger Seim på Tveten gård mye av programmet klart for neste helgs markering mot ransbølgen i Oslo.

Les også: Vil tvinge kriminelle til å høre ofrenes historie

– Det skal være en stille markering mot ran av unge og eldre. Jo yngre og eldre ransofrene er, jo verre er det. Det er alltid forferdelig med ran, men det var ekstra hjerteskjærende å høre den 83-årige mannen fortelle hvordan han neppe vil få ransopplevelsen ut av kroppen, sier alltid like engasjerte Seim.

Avtaler signaler med pårørende

Spesialkonsulenten jobber med eldre brukere på Tveten gård, og forteller at hun daglig får erfare hvor redde folk er blitt som følge av alle ranene i hovedstaden i det siste.

– De er usikre og engstelige. Det er en snakkis, for å si det sånn, sier Seim, som i mai mottok St. Hallvard-medaljen for engasjementet sitt.

De siste månedene har antall ran eksplodert i Oslo. Bare på to uker ble det anmeldt 54 ran. Sist helg ble en raner angrepet av vitner da han prøvde å ta en mobiltelefon fra en tiåring. En ransdømt 18-åring sa tirsdag til dittOslo at straffene neppe er avskrekkende nok. – Det er bare å ta imot straffen og takke gud for at vi bor i Norge, sa han.

– Folk forteller at de oppgitte, fortvilte og engstelige. Flere har fortalt at de har sluttet å åpne døren, andre bruker kikkhullet i døren mens atter andre avtaler med pårørende hvilke signal de skal gi når de kommer. Livskvaliteten til folk blir forringet, sier Seim.

Hun forteller at hun selv er blitt mer utrygg i det siste.

– Ekkel kiling i mørket

– Jeg har aldri vært redd for noen verdens ting, men nå merker jeg noen ganger en ekkel kiling nedover ryggen når det er mørkt.

– Hva kan en slik markering gjøre med det?

– Om ikke annet, kan vi iallfall gi rom for ettertanke, gå to skritt tilbake og tenke på hvilket samfunn vi lever i og hvilket samfunn vi ønsker. Du skal ikke tåle så inderlig vel, den urett som ikke rammer deg selv, siterer Seim fra Arnulf Øverland.

Appeller og konsert

Det blir ikke noe demonstrasjonstog eller høylytte protestrop på arrangementet på Tveten gård neste lørdag.

Derimot blir det appeller av voldsforsker Bjørnebekk og – hvis Seim får det som hun vil – av representanter fra Stovner politistasjon. I tillegg blir det gratiskonsert med Albrigtsen og Nordli.

– Dette blir en stille demonstrasjon hvor folk møter opp til konserten, så åpner vi med appeller – og that's it, sier Seim, som minner om at arrangementet foregår utendørs.

– Ta med et ekstra lag ulltøy for saken, oppfordrer hun.
 

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere