RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Paul McCartney satte pris på både brødblingsene og rideturen han fikk hos Inger-Lise Lørenskogen i Maridalen. Her med Inger-Lises barnebarn Lise-Marie på armen.
Paul McCartney satte pris på både brødblingsene og rideturen han fikk hos Inger-Lise Lørenskogen i Maridalen. Her med Inger-Lises barnebarn Lise-Marie på armen. Foto: Foto: Privat

Inger-Lise hadde Paul McCartney på besøk

Eks-Beatle Paul McCartney er en av mange som har ridd på gården til Inger-Lise Lørenskogen, innerst i Maridalen.

MARIDALEN: For 60 år siden ble lille Inger-Lise Lørenskogen og faren Olaf, intervjuet av Akersposten Inger Lise var nemlig landets yngste tømmerkjører – alene bak tømmene –seks år!

– Ja, tømmerkjøring,det synes faren min at jeg godt kunne gjøre. Men derimot å melke kuene, nei, det var kvinnfolkarbeid, så det tok moren min seg av, ler spreke Inger-Lise, snart 67 år.

På idylliske Lørenskogen Gård har Inger-Lise vokst opp og bodd hele sitt liv, som fjerde generasjon. Vel å merke ikke «alltid», for som syttenåring tok hun seg likegodt et år på high school i USA.

– Det var et veldig annerledes og fint år, men vel så fint å komme hjem igjen også, sier Inger-Lise.

Startet rideskole

Inger-Lises oldefar startet som husmann på Løvenskold-gården, på 1800-tallet. På gården var griser, høner, kuer, hester, katter og hunder. Men på begynnelsen av 70-tallet var det bare hester og hunder igjen på gården, og Inger-Lise startet etter hvert rideskole med rundt 10 hester, ved siden av jobb som sekretær, mann og to barn. Ifølge Inger-Lise var alle hestene spesielle, men ingen som «Jamour»! Han var tre år da han kom til gården, og 30 da han fikk sovne inn bak låven!

– Men du vet, man blir jo ikke akkurat rik av å drive rideskole, men mye moro var det i de 30 årene jeg holdt på! Hit kom vanskeligstilte barn, andre barn og unge, og hele familier for å ri, sier Inger-Lise.

Hun synes det er flott å se hvor godt mange har av å være sammen med hestene, og har kontakt med flere av rytterne ennå.

– Jeg instruerte og faren min skodde. Det var åpent hus. Det er ikke få tekopper og brødskiver som er fortært på kjøkkenbordet mitt! Til og med Paul McCartney likte blingsene med gulost, sier hun.

Paul og Diana

For det er helt sant! Eks- Beatle’en var på norgesbesøk på slutten av nittitallet, og sammen med en fra plateselskapet EMI dukket han plutselig opp på Lørenskogen for å ta seg en ridetur.

– En hyggelig og jordnær type, det! Vi hadde fått nyss om at han skulle ta en tur, men alt var fryktelig hemmelig! Så kom han bare en dag. Og han fikk seg en fin tur i Nordmarka på den tidligere hesten min; Stjerne-Tor.

Også Diana Ross har vært på hestetur hos Inger-Lise.

– Ja, hun og Arne Næss jr. var her på kanefart. Diana satt bak i sleden og sang jingle bells, jingle bells – det låt bra!

I NRK sin artikkel om Beatles-suvenirer, kan man for øvrig lese at Paul McCartneys besøk i Maridalen også har blitt lagt merke til av flere.

Sjette generasjon

Etter mange år som husmenn og forpaktere for Løvenskiold, fikk til slutt faren til Inger-Lise retten til å få kjøpt ut gården, i 1983. I dag bor Inger-Lise og schäferen Nikki i selveste «Gamlestua» på gården. Inger-Lise har to sønner; Trond og Atle. Sistnevnte bor på Kjelsås med familien og to av Inger-Lises barnebarn, mens Trond, kona Hege og datteren Lise Marie bor i nabohuset på Lørenskogen.

– Det er fint å tenke på at Lise Marie er sjette generasjon her på Lørenskogen – og at hun er like altoppslukende opptatt av hest som det jeg har vært – og er! Når jeg ser henne i vill galopp bortover jordet her, så er det som å se meg selv for mange år siden, og jeg blir veldig varm om hjertet.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Hest er best:

Fremdeles stallsjef

Men hesteinteressen stopper ikke med Lise-Marie – begge svigerdøtrene og sønnene er erfarne ryttere.

I dag står det fire hester på Lørenskogen, og Inger-Lise er fortsatt «stallsjef».

– Den som jobber mest i stallen er rettmessig eier av den tittelen, humrer Inger-Lise, og legger til at stall-stell er god trim.

Fortsatt kan hun ofte observeres galopperende gjennom Nordmarka – kanskje på araber/welshen Tingeling, eller på kaldblodstraveren Lyndøla.

– Jeg skal ikke slutte å ri – ikke før jeg må heises opp med vinsj! Å ri er beste terapi. Jeg blir aldri lei hest!

Inger-Lise mener hun har en perfekt pensjonisttilværelse.

– Håper det er akkurat sånn som det er nå på Lørenskogen, om mange år også! Hest må vi i hvert fall ha – gården er jo ikke hel uten.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere