*Nettavisen* Nyheter.

Inkludering på høyt nivå

Varaordfører Aud Kvalbein kommuniserer med Inge Albrigtsen via daglig leder Svein Garden.

Forrige fredag var varaordfører Aud Kvalbein og stortingsrepresentant Hans Olav Syversen på Rycon for å se på tilbudet de har for døve og døvblinde.

Klikk på bildet for å forstørre.

Imponert: På dekksenteret er det full kontroll. F. v: Hans Olav Syversen (stortingsrepresentant), Marita Hatlelid (informasjonsrådgiver i Signo), Svein Garden (daglig leder på Rycon), Inger Helene Venås (generalsekretær i Signo), Aud Kvalbein (varaordfører) og Rune Baardsen (direktør på Conrad Svendsen Senter)

Ryen/Nordstrand: Døveprest Conrad Svendsen syntes situasjonen for en del døve på 1890- tallet var ille. Isolasjon og ensomhet, språkløshet og kunnskaps-mangel, var dagligdags. Svendsen kalte dem "forsømte døve".

I 1898 stiftet han Hjemmet for døve på Nordstrand. I dag har hjemmet skiftet navn til Stiftelsen Signo og driften omfatter nå ni ulike virksomheter rundt om i landet.

Felles forståelse

På fredag tok varaordfører Aud Kvalbein og stortingsrepresentant Hans Olav Syversen en nærmere titt på tilbudet Signo gir til døve og døvblinde i området, og turen gikk til Rycon. Rycon AS eies av Stiftelsen Signo og driver ulike arbeidsmarkedstiltak for døve og tunghørte på Ryen.

Et viktig arbeidssted

Vi har et dekkhotell med 850 senger, humrer daglig leder Svein Garden. Han er stolt av dekksenteret de har der og ønsker svært gjerne at Rycon skal bli størst innen dekkverksted i området. På verkstedet lagrer, vasker og sjekker de dekkene, mens dekkene er på "hotell".

I tillegg til hjullageret, leverer Rycon ut frukt til både privatpersoner og offentlige kontorer. De er i dag en av de største på skolefrukt.

På fruktlageret jobber det for tiden 4-7 personer, noen er døve, mens to av dem er døvblinde. Inge Albrigtsen holder på med å porsjonere nøtter i små delikate poser, da hele gjengen kommer på besøk; varaordføreren, stortingsrepresentanten, den daglige lederen på Rycon, generalsekretæren og informasjonsrådgiveren i Signo samt direktøren på Conrad Svendsen Senteret.

Daglig leder Svein Garden og Inge Albrigtsen kommuniserer med tegnspråk. De har tett kontakt mens de snakker. Garden skriver bokstaver i hånden på Albrigtsen, og han snakker også tegnspråk med hendene hans.

Det er viktig for meg å ha et sted å gå til. Jeg liker å ha noe å gjøre, sier Albrigtsen via Garden. Varaordfører Aud Kvalbein og stortingsrepresentant Hans Olav Syversen står tett rundt dem og følger med på samtalen. Kvalbein sitter i Helse- og sosialkomiteen.

Jeg synes det er svært viktig for oss på Rådhuset og Stortinget å få komme ut og se hvordan det er på grasroten. Jeg plukker opp kunnskap som jeg tar med meg videre, sier hun og legger til:

Dette handler om forståelse av mennesker med funksjonshemning. Jeg ser at folk har det bra her, sier Kvalbein og nikker mot folk som sitter rundt i kantinen til lunsj.

Du ser det på ansiktene til folk. Her smiler de mye. Det er en god stemning.

Tolkning

Daglig leder Svein Garden bekrefter at folk trives der, både brukere og de som jobber der.

Jeg kan komme om morgenen og føle meg litt tom, men så, vips, blir jeg fylt opp, bare ved å være her, sier han.

Garden snakker både med munnen og med hendene. Det er standard for alle på senteret. Rycon har 100 tiltaksplasser og 34 som jobber der. 13 av dem er tolker, en satsning som legger vekt på å gi et godt tolketilbud med god tilgjengelighet for brukerne. De utfører tolkning blant annet ved møter, kurs, foredrag og samtaler. Resten av de ansatte jobber med attføring og arbeid. 50 prosent av alle ansatte er døve selv.

Kvalbein er imponert over hva de har fått til på Rycon. Hjullager, fruktlevering og tolkning er viktige arbeidssteder for folk som kanskje ellers ville følt seg ekskludert fra samfunnet. Garden forteller at det ikke alltid er like lett å kommunisere mens man jobber, på grunn av tegnspråket, så da er lunsjen og faste pauser ekstra viktige for dem som holder til der.

Kvalbein kommenterer at mennesker er sosiale dyr som liker å prate. Derfor mener hun at det er spesielt viktig å føle at man er en del av noe: et fellesskap.

Jeg får ideer mens jeg går rundt her, og skal tenke nøye gjennom dette, før jeg tar det med meg i bydelsplanen, sier varaordføreren.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag