RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Innelåst i fem uker


Knut Eriksen og de andre beboerne i de spesialtilpassa boligene i Jordal Terrasse 14 har ikke kommet seg ut mens heisen har stått. FOTO: HEGE BJØRNSDATTER BRAATEN
Knut Eriksen og de andre beboerne i de spesialtilpassa boligene i Jordal Terrasse 14 har ikke kommet seg ut mens heisen har stått. FOTO: HEGE BJØRNSDATTER BRAATEN
Knut Eriksen er avhengig av rullestol og rullator. Da heisen i borettslaget stoppet var han hjelpeløs.

JORDAL: - Jeg har klart å komme meg ned i butikken noen dager, men da har jeg måttet krabbe ned trappa. Når jeg kommer opp igjen da er jeg så sliten at jeg må legge meg ned og hvile et par timer før jeg orker å lage meg noe mat, forteller Knut Eriksen fortvila.

Avhengig av heis

Eriksen har MS og er avhengig av elektrisk rullestol eller rullator for å bevege seg rundt. Han bor i 4. etasje i Jordal Terrasse 14, der Boligbygg disponerer en rekke spesialtilpassa leiligheter. Leilighetene eies av Sameiet Jordal Terrasse, som også har ansvaret for vedlikeholdet av heisene.

Rundt halvparten av beboerne i oppgangen er avhengig av rullestol. Eriksen ble tilkjent leiligheten fordi han er fysisk handicappet og er avhengig av heis. Men for drøyt fem uker sida stoppa heisen. Siden det har Eriksen og de andre beboerne knapt kunnet bevege seg utendørs.

- Jeg mener at dette er frihetsberøvelse. Vi har samme rettigheter til å bevege oss fritt som alle andre, selv om vi er funksjonshemmet, sier Eriksen, som påpeker at etter at den nye loven mot diskriminering av funksjonshemmede trådde i kraft 1. januar er gårdeier pålagt å ha en universell utforming på boligen.

Mangler deler

I følge Boligbygg er det lite de kan gjøre, fordi de ikke er gårdeier.

- Vi ønsker selvfølgelig at dette skal bli ordnet så snart som mulig, men det er lite vi kan gjøre, sier kommunikasjonssjef i Boligbygg, Else Merethe Guntveit.

En telefon videre til styreleder i Sameiet Jordal Terrasse viser imidlertid at en ødelagt heis er en omstendelig prosess.

- Vi mangler deler. De er bestilt, men det er leveringstid på åtte uker. Det er noen deler som ikke finnes i Norge, forteller styreleder, Birger Fossum, som mener beboerne må ta sin del av skylda for at de nå står uten heis.

- Selvforskylt

- Dette er selvforskylt av brukerne. De kjører på dørene med rullestol, før dørene er åpna, sier han.

- Hvilken interesse har beboerne av å gjøre det?

- Nei, hvilken interesse de har av det vet ikke jeg, svarer en ordknapp Fossum.

Også Knut Eriksen har fått beskjed om at det er beboerne som er skyld i at heisen er ødelagt, noe han avviser.

- Hvorfor skulle vi gjort det? Vi er jo avhengig av heisen for å komme oss ut, sier han, og forklarer at situasjonen føles håpløs.

- Det er veldig frustrerende. Vi fikk beskjed i forrige uke om at heisen skulle fikses da, men ingenting skjedde. Jeg har jo ting jeg skal gjøre, men nå kommer jeg meg ingen steder, sier han.

Fikses nå

Like før Østkantavisa gikk i trykken tirsdag ettermiddag kom imidlertid gladmeldinga til beboerne fra styreleder Fossum:

- Nå har jeg fått en telefon fra heisreperatørene om at de er på plass i dag. De har vært der i hele dag og i følge dem monterer de deler nå. De regner med at heisen er i drift igjen i ettermiddag, forteller Birger Fossum.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere