Innfører karakterer i 7. klasse

Flere barneskoler i Oslo innfører karakterer fra høsten, uten å søke Kunnskapsdepartementet om lov.

Oslo: Skolebyråd Torger Ødegaard (H) setter i gang forsøk med karakterer i basisfag på 7. trinn, skriver papirutgaven til Aftenposten.

For tre år siden søkte ti barneskoler i Oslo Utdanningsdirektoratet om å få starte et prøveprosjekt med karakterer i basisfag i barneskolens siste år, 7. klasse.

Les også: Vil ha Europas beste skole i Oslo
Les også: Unge Høyre til krig mot AUF

Utdanningsetaten i Oslo fikk avslag på søknaden, men nå omgår skolebyråden opplæringsloven.

Søker ikke

Ødegaard innfører karakterer bakveien ved at læreren muntlig skal forklare elevene hvilken karakter de ville ha fått, samtidig som de får sine skriftlige vurderinger.

– Denne gangen søker jeg ikke om lov til å sette i gang, sier Ødegaard, til Aftenposten.

– Jeg ønsker å utfordre kunnskapsministeren i sammenhengen mellom tydelig vurdering, motivasjon og overgangen til ungdomsskolen. Vi vet alle at frafall ikke begynner i videregående skole, men at skolene må arbeide med dette perspektivet allerede i barneskolen, sier han.

Statssekretær Lisbet Rugtvedt (SV) i Kunnskapsdepartementet synes det er "veldig spesielt" at Oslos skolebyråd bevisst forsøker å omgå opplæringsloven.

– Skriftlige og formelle karakterer er helt klart i strid med opplæringsloven. Men en praksis med muntlige karakterer vil være i en gråsone. Vi må ha mer informasjon og vite mer om hvordan de tenker seg at dette skal utformes, sier Rugtvedt.

Hun mener at det er fylkesmennene som har ansvar for å føre tilsyn med om skolene overholder opplæringsloven eller ikke. Dette kan bli en sak Fylkesmannen i Oslo og Akershus må se nærmere på.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.