*Nettavisen* Nyheter.

Innsparing vil gi dyre konsekvenser

Hvor mye betyr ikke hjemmebesøk i forhold til hvor lenge eldre mennesker kan bo alene hjemme?

"Politikerne burde være med de frivillige rundt på hjemmebesøk". Det er oppfordringen fra de som vet hva frivillig innsats innebærer og hva den betyr. Nå settes bremsen på for frivillig kjøring av mat hjem til eldre på Nordstrand som ikke selv klarer å ordne for seg. Bydelen må jo spare.

I dagens avis forteller frivillige og brukere hva det vil si å ha denne tjenesten.

En halv betalt stilling på eldresenterete utløser ni hele årsverk som er gratis. Bedre utnyttelse av bydelens penger kan vi vanskelig forstå. Regnskapsmessig får man altså 9,5 årsverk for 200.000 kroner.

Men når man har på seg de meget innsnevrende sparebrillene, ser man ikke det som er utenfor det som ligger rett frem. Vi tillater oss å betegne det som konsekvens-forstyrrelser.

Vi har flere ganger tidligere skrevet om hva det vil si å spare seg fattig. Selvfølgelig kan man ikke bruke mere penger enn de man har, men når kortsiktig innsparing vil utløse kostbare utgifter litt frem i tid, må man vurdere. Tidligere har vi skrevet om hva det vil si å legge ned eldresentre. De som forstår betydningen av disse, vet at et nedlagt eldresenter vil resultere i raskere vei til alders- og sykehjem. Dette er signalisert både i Søndre Nordstrand (Prinsdal eldresenter) og i Nordstrand bydel (Bekkelaget eldresenter) da disse sto i fare for nedleggelse.

Nå er det utkjøring av varm mat til eldre over 75 år i Nordstrand bydel det er snakk om. Alle vet vi betydningen av ernæringsmessig riktig og allsidig kost. Men i dette tilfellet er det ikke bare snakk om selve maten. Det er like mye de oppgavene utkjørerne har som kontakten mellom de gamle og omverdenen. I omtalen i dagens avis forteller en av de frivillige som nå er på barikadene: Hun kom til en gammel dame som hadde falt i hagen. Hvor lenge hadde hun blitt liggende om hun ikke hadde fått mat-besøket? Den tiden kunne fått store og kostbare konsekvenser.

Og hvor mye betyr ikke hjemmebesøk i forhold til hvor lenge eldre mennesker kan bo alene hjemme? Vi ser for oss akkurat de samme konsekvensene som vi allerede har nevnt ved nedleggelse av eldresentrene. Veien til dyre alders- og sykehjemsplasser kan bli kort.

Bydelspolitikerne på Nordstrand som har gått inn for å knipe inn 200.000 kroner knyttet til matomkjøring blir oppfordret til selv å være med ut og ved selvsyn få erfare hva bydelen får igjen for den frivillige innsatsen. Og de bør også tenke på hva det vil koste å ha betalte utkjørere. Da snakker vi nemlig om lønn til hjemmehjelpere.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.