RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Innvandrere og politikere

Valgdagen nærmer seg med store skritt. Vi som ønsker å være med i bypolitikken og bydelspolitikken, bruker mesteparten av vår fritid på å treffe folk, informere, forklare, noen ganger berolige, andre ganger oppmuntre til å stemme på valgdagen. Sist lørdag hadde vi på Venstres stand i Bogstadveien opplevd interesse fra påfallende mange unge kvinner. Midt i beste shoppingtid! Det var vi glade for.

Et par av konfrontasjonene på standen påkaller en nærmere kommentar. To bemerkninger, begge mal apropos, begge om Venstre og innvandrere. Som selvvalgt norsk, dvs. innvandrer med over 30 års ansiennitet her i landet, er velsignet med "hvitt" utseende og vanskelig å avsløre før jeg åpner munnen. Jeg har reagert på begge. Den ene: "Se å bli kvitt Thomessen og innvandrere, så skal jeg stemme på dere!" Uff, da.

Den andre, om mulig enda verre, i motsatt retning. En akademiker kjent for sitt SV-engasjement, kom bort mot oss bakfra og ville vite hvem Venstre ville velge å samarbeide med dersom valget sto mellom Ap og Høyre/Frp. Valgte vi det siste, var vi på lag med rasistene, mente han bastant. Det var sannheten om Venstre, sa han sarkastisk og gikk videre før jeg rakk å påpeke at det er forskjell på kollektivtrafikk og norskopplæring. Men verken den ene eller den andre saken har med rasisme å gjøre.

Til alle som lurer på hva Venstre egentlig mener om innvandrere, om Oslo-folk som ikke er født her i landet, men som har valgt å bosette seg her og har fått lov til det, og de er mange i byen vår: Les Venstres plan for integreringspolitikk. Den var vedtatt av partiets sentralstyre 19. mars i år. La meg nevne noen punkter: "Det må stilles krav til både nordmenn og innvandrere. (...) Innvandrere må selv ta ansvar for å integreres i samfunnet." Venstre vil innføre et introduksjonskurs ved familiegjenforening, og bestått eksamen skal være en forutsetning for norsk statsborgerskap.

Venstre vil innføre et anonymt vitneprov i familiegjenforeningssaker og såkalt viljeserklæring for alle som skal reise utenfor EU for å gifte seg. Dessuten flere beredskapshjem til mindreårige som har brutt med familien på grunn av vold eller trusler om tvangsekteskap, og underskrift fra alle som kommer fra land der kjønnslemlestelse forekommer, som viser at de er kjent med loven: Praksisen er straffbar i Norge, og vi har avvergelsesplikt. Venstre har fremmet et forslag: Stortinget skal be Regjeringen sørge for at kjønnslemlestelse blir et tema under skolestartundersøkelsen.

Innvandrerfiendtlig? Innvandrervennlig? Bestem selv. I hvert fall ikke rasistisk. Mer får du vite på www.venstre.no, hvis det er ett av spørsmålene du sitter inne med, men velger ikke å spørre nærmere.

Godt valg!

Natasza P. Sandbu

2.kandidat til bydelsutvalget for Venstre

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere