RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Innvandrernes historier på Nasjonalbiblioteket

Utstillingen forteller innvandringshistorien til Søndre Nordstrand, boken forteller historier fra hele landet. Ida Tolgensbakk beskriver innvandrerne som patrioter for Norge.

SØNDRE NORDSTRAND/SENTRUM: Når historien skrives på nytt om 100 år, høres bygdehistoriene litt annerledes ut enn det de gjør i dag. «Ali, Pål og Askeladden».

Ida Tolgensbakk Veldeld, Liv Bjørnhaug Johansen og mange frivillige samlet kreftene som Asbjørnsen og Moe for å samle historier fra hele landet – noen av historiene om hvordan innvandrere kom seg til Norge.

– Vi fikk kontakt med folk som sendte oss deres historier, og også fikk vi til en avtale med Deichmanske Bibliotek på Holmlia, som er pliktig å ta vare på lokalhistorien, forteller Ida Veldeld.

Hun selv jobber for Norsk lokalhistorisk institutt og er engasjert i innvandringen til Norge.

Patrioter

Boken heter «Mangfoldige minner, Veier til Norge». Utstillingen «Veier til Søndre Nordstrand» er å finne på Nasjonalbiblioteket på Solli.

– Den har stått på forskjellig bibliotek, men nå er det siste stopp. Her står vi fram til 12. mars, så det blir siste sjanse for å se den, forteller Ida.

Vi går rundt og ser på de forskjellige bildene mens vi snakker om hennes erfaring fra opplevelsen.

– Vi nordmenn må lære oss å se på innvandrere som individer og personer, og ikke basere deres handlinger på etnisitet, sier hun.

Mye av hensikten med boken er å fortelle hvor vanskelig flere har hatt det, men likevel hvor mye de liker å bo her.

– Jeg tenkte flere ganger ”er du ikke sur?” jeg hadde vært en smule mer irritert, men de er så takknemlige, uttaler hun.

– Mange er større patrioter enn flere andre. De er veldig stolte av stedet de bor på, og anser dette landet som hjemme. Han ene her, Rasoul, sier at han ser på Norge og Afghanistan som sine to mødre. De er store ressurser og gode eksempler, forteller Ida.

Historien

Det er det å komme seg til Norge, men så handler det også om å få oppholdstillatelse og asyl. Mange forteller om tøffe situasjoner der du ikke helt vet hvordan morgendagen ser ut.

– De sitter og venter lenge på å få svar, og det svaret er skremmende. Det finnes mange rørende historier. Jeg husker en historie om en fra Kurdistan som kom seg til Norge på egenhånd. Han har vært med på å pusse opp et rustent Holmlia og jobber med barna i området. Han er selv en musiker og en stjerne i Kurdistan, forteller Veldeld.

Boken kan bestilles over nett, eller er å finne på utvalgte bokhandler.

Nasjonalbiblioteket oppfordrer

Nasjonalbiblioteket er Norges hukommelse, og våre samlinger er viktige for forskning – og ettertidens forståelse av vår tid og vårt samfunn.

I Norge har vi hatt pliktavleveringslov siden 1600-tallet. I følge dagens lov skal alt som utgis i Norge avleveres til Nasjonalbiblioteket.

Hensikten med loven er at alt som gis ut i landet - skal kunne gjøres tilgjengelig for dokumentasjon og forskning - og være tilgjengelig for alle. Dette gjelder bøker, tidsskrifter, brosjyrer, plakater, kalendere, musikk, film og mye mer

Deres samlinger skal gjenspeile dagens samfunn, og det som blir produsert og utgitt av innvandrere og andre minoriteter er en viktig del av dette.

– Flyveblad eller informasjonsskriv som er laget hjemme på kjøkkenet med tanke på spredning til mange - er vi også interessert i. Det er like viktig for oss å motta en brosjyre eller liten folder som blir trykket i 5 eller i 1000 eksemplarer. Vi tar vare på alt materiale til glede for alle i Norge, for våre samlinger kan brukes av alle, forteller representantene for prosjektet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere