*Nettavisen* Nyheter.

Integrerer flyktninger

30 personer er med i bydel Nordre Akers introduksjonsprogram for nyankomne flyktninger. - Nå kommer åtte til. Vi har stadig behov for nye praksisplasser, opplyser Jorunn Marie Valgard.

Nydalen: - Flyktningene begynner ikke i praksisplasser før de har tilstrekkelige norskkunnskaper. De fleste på skolen tre dager i uken og jobber to dager i uken. Vi ser etter arbeidsplasser hvor det prates og hvor flyktningen ikke blir gående rundt alene, forklarer Jorunn Marie Valgard.
Flyktningene i introduksjonsprogrammet kommer fra hele verden.
- Nå har vi flyktninger fra Somalia, Irak, Burma, Afghanistan, Kina, Iran, Burundi og Liberia med i programmet.
På skolen lærer flyktningene å lese og skrive norsk, mens de får praktisert språket på praksisplassene.
- Dessuten lærer de hvordan det norske samfunnet fungerer, og får bedre innsikt i våre normer og regler.
Valgard har god erfaring med å sende flyktningene ut i norske arbeidsplasser. I tidenes løp har hun kun opplevd ett mislykket forhold som måtte avbrytes.
- Vi har hatt flere flyktninger i praksis i barnehager, skolefritidsordninger, i butikker, på eldresenter og frivillighetssentraler. Vi prøver å finne rett jobb til rett person.
Mange av flyktningene har praktisk erfaring fra byggearbeid og småindustri i hjemlandene sine, men mangler formell utdannelse.
- Derfor hadde det vært svært positivt om vi kunne skaffet praksisplasser på for eksempel verksteder eller byggeplasser.
- Hva får man igjen for å ha en flyktning i bedriften sin?
- I tillegg til noe gratis arbeidskraft i tre måneder får man gleden av å hjelpe noen i samfunnet, forteller Valgard.
Hun påpeker at tremåneders-avtalen man inngår med introduksjonsprogrammet ikke er bindende, men kan sies opp dersom det skjærer seg.
- Men det går alltid veldig bra. Gjennom introduksjonsprogrammet har flyktningene blitt vant til å måtte forholde seg til norske regler, som å komme presis og si ifra om sykefravær.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.