Gå til sidens hovedinnhold

Interaktiv dans på Ljan

Tirsdag fikk elever ved Ljan skole besøk av to dansere som fremførte den eksperimentelle forestillingen "Innbyggerne - et byggesett".

Ljan: Forestillingen fant sted i skolens gymsal og elevene ble plassert på matter i en sirkel langs veggene. Dansens handling foregikk i midten og da elevene entret salen sto de to mannlige skuespillerne allerede oppstilt på hodet. Underlige lyder kom fra ulike retninger. Det var duket for en forestilling utenom det vanlige.

Kultur for barn

Skuespillerduoen besto av Odd Johan Fritzøe og Thomas Gundersen. Fritzøe er i tillegg koreograf og opphavsmann til forestillingen "Innbyggerne - et byggesett".

Vi har turnert over hele Norge med denne forestillingen siden premièren på Ultima-festivalen i år 2002, forteller koreografen og legger til at de kommer til å fortsette så lenge de får forespørsler.

Oppvisningen på Ljan er i regi av den kulturelle skolesekken og flere skoler i Nordstrand bydel vil få besøk av skuespillerne i ukene fremover.

Et lydeksperiment

Forestillingen handler om å reise hjemmefra og ut i fremmed landskap. I det fremmede landskapet leter de to danserne etter en kloss som mangler i slottet. Uten denne klossen vil verden ramle sammen. Under forestillingen får vi også høre om heksen Lavinala som forteller at skurken er fuglekongen av indianerland.

Skuespillerne fabulerer og eksperimenterer med ord, lyder og bevegelser. Lydbildet er imponerende og skuespillerne forteller at det finnes ulike lydspor og høyttalere inne hver enkelt av de åtte skulpturene som ligger rundt om i salen.

Det ligger MP3 spillere med ulike lydspor inne i alle kassene. Musikken er komponert av Maja Ratkje og Hild Tafjord, forteller Gundersen.

Skulpturene blir stadig flyttet på og satt sammen på nye måter for å lage ulike kulisser i historien.

Aktivt publikum

Et viktig poeng i forestillingen er at skuespillerne dro barna med i forestillingen og noe av spenningen lå i hva danserne kom til å finne på neste gang. Det var en lydhør forsamling som fulgte med under forestillingens 40 minutter. De stadige skiftende scenene hvor skuespillerne lagde møbler, porter, tårn, motorsykler og sneglehus av de ulike "lydskulpturene" gjorde at man ikke rakk å kjede seg. Det var dessuten en god porsjon humor flettet inn i handlingen.

I vårt distrikt skal forestillingen, "Innbyggerne - et byggesett", fremvises på Ljan skole, Bjørndal skole, Prinsdal skole, Bekkelaget skole og Ekeberg skole.

Reklame

Har vært utsolgt i 14 år: Nå er superutgaven her