RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Intern Høyre-kamp om vikingskipene på Bygdøy


Bjarne Ødegaard går inn for at vikingskipene på Bygdøy flyttes til Bjørvika.
Bjarne Ødegaard går inn for at vikingskipene på Bygdøy flyttes til Bjørvika. Foto: Foto: Anne Marie Huck Quaye
Bjarne Ødegaard (H) mener partikollega Rune Aale-Hansen ikke kjenner de lokale forholdene i Bydel Frogner godt nok til å kreve at Vikingskipene blir på Bygdøy.

BYGDØY: – For det første har vi arbeidet med vikingskipene siden tidlig 90-tallet særlig med utgangspunkt i trafikksiuasjonen på Bygdøy, sier bydelsutvalgslederen til Lokalavisen.

Kulturhistorisk museum, som blant annet omfatter vikingskipene, har siden den gang uttalt ønske om at museet bør samles og gi vikingskipene nye og bedre lokaler. Sammen med Bygdø Vel foretok bydelen en trafikktelling hvor hele 50.000 besøkende til halvøya ble registrert på de store utfartsdagene.

– Det er jo rene Holmenkollen-søndag hver store utfartsdag, sier Ødegaard.

Han synes det er betenkelig at Rune Aale-Hansen fra St. Hanshaugen Høyre går inn for at Oslo Høyre bør stadfeste i deres kommuneprogram å gå inn for at vikingskipene må bli på Bygdøy og et nytt stormuseum der.

Kaos

– Det som har skjedd siden 90-tallet er at Folkemuseet og vikingskipene har hatt en meget stor besøksøkning, og dette er det ikke rom for fremover, sier Ødegaard.

Han snakker om de vanskelighetene det vil medføre å bygge større veier til Bygdøy, på et område som i stor grad er fredet, og som allerede sliter med svært dårlig veikapasitet hvor endeløse køer og trafikkaos er vanlig.

Tåler ikke mer

– Bygdøy tåler ikke mer utbygging av museer, snarere tvert imot, sier Ødegaard.

– Hele innkjøringen til Bygdøy er et fredet område. Hvis man skal få opp besøkskapasiteten må man legge motorvei ut dit, og det er ikke mulig gjennom Kongsgården. og Kongeskogen, slår Ødegaard fast.

– Jeg må jo si at det synes lite gjennomtenkt når Aale-Hansen kommer med slike utsagn. Han tar tydeligvis ikke noe hensyn til museets egne vurderinger eller har satt seg inn i de lokale forholdene og de faktiske problemene som vil oppstå med stor økning til museene.

– En mulighet er å flytte vikingskipene slik museet foreslår sier Ødegaard som mener det bør være opp til staten å legge til grunn for om det er forsvarlig å flytte skipene utifra tekniske, antikvariske og økonomiske grunner.

– Et samstemmig bystyre går inn for dette og hele Oslo benken på Stortinget har vurdert at dette er riktig, sier han og er trygg på at Oslo Høyres årsmøte vil støtte mindretallets syn som er at vikingskipene kun bør flyttes dersom museet selv går inn for det og at det er teknisk og økonomisk forvarlig.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere