*Nettavisen* Nyheter.

Intimt på Haugerud

Joakim Skajaa og Arild Eriksen vant arkitektkonkurransen for Haugerud med forslaget "Shuffle".

Vinneren av arkitektkonkurransen om Haugerud senter er kåret.

Klikk på bildet for å forstørre.

Planområdet: Det lyse området er den delen av Haugerud arkitektene har konsentrert seg om. Her er parkeringsplassen erstattet av småhus.

Klikk på bildet for å forstørre.

Landsby: Framtidens Haugerud bør få et landsbypreg, mener arkitektvinnerne i Europan 10.

Klikk på bildet for å forstørre.

Skog: Nærheten til naturen er en fordel på Haugerud som arkitektene vil utnytte videre.

Klikk på bildet for å forstørre.

Oversikt: Slik ser arkitentene for seg nye Haugerud senter.

Klikk på bildet for å forstørre.

Glir inn: Nye Haugerud sentrum vil kunne gli inn i dagens blanding av bygninger og grøntområder.

HAUGERUD: Bærekraftig arkitektur og nye, intime møteplasser er stikkordene i vinnerprosjektet i Europan 10. Arkitektkonkurransen har tatt for seg Haugerud senter, og i går ble prosjektet «Shuffle» utropt til vinner.

Bak prosjektet står de norske arkitektene Joakim Skajaa og Arild Eriksen. De mener morgendagens drabantbyer kan utvikles som økologiske og fremtidsrettede boligområder.

Intimt

Visjonen bak vinnerprosjektet er å gi Haugerud en ny identitet gjennom bærekraftig arkitektur og nye intime møteplasser.

Skajaa og Eriksen ser for seg en revitalisert drabantby som fremhever Haugeruds eksistende kvaliteter – grønne omgivelser skjermet for biltrafikk, godt offentlig kollektivtilbud og eksisterende parsellhager som kan utvikles.

– Her ligger alt til rette for fremtidens boliger, konkluderes det.

Landsby

Arkitektene ønsker at nye bygg på Haugerud skal kunne organiseres som mindre enheter i tette tun, med nye felles uterom som tar hensyn til både landskap og vegetasjon. Disse intime møteplassene vil forsterke Haugeruds nye identitet.

Juryen har spesielt rost vinnerprosjektet for å tolke de tradisjonelle norske tunene på en ny måte. «Shuffle» skaper en landsbyaktig atmosfære, med bygg som kan huse både boliger og offentlige funksjoner i nærmiljøet.

– Dette utviser et stort potensial for attraktiv byfornyelse, mener juryen.

Byutvikling

Europan er ingen forpliktende arkitektkonkurranse bestilt av utbyggere, og dermed er det ikke gitt at Haugeruds framtid blir lik den på tegnebordet til Skajaa og Eriksen.

Eiendoms- og byfornyelsesetaten (EBY) skriver i en pressemelding at de likevel ser stor verdi i å invitere unge arkitekter fra hele Europa til å påvirke stedsutviklingen i fremtiden.

– Etaten tar del i nye tendenser ved å delta i et europeisk forum for arkitektur og byplanlegging, som gir økt forståelse og kunnskap om kompliserte plan- og utviklingsprosesser, opplyser etaten i pressemeldingen.Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.