*Nettavisen* Nyheter.

Inviterer nordmenn til Refstad mottak

Refstad er et helt åpent mottak der asylsøkere kan komme og gå som de vil, forutsatt at de er registrert og gir beskjed. Nordmenn kan også komme. Foto: FOTO: Vemund Sveen Finstad

Mottaksleder Tove Gilje merket fort at det var en del motstand mot ankomstmottaket på Refstad. Nå åpner hun dørene for alle som vil bli med på det som skjer der.

Klikk på bildet for å forstørre.

Mottaksleder på Refstad, Tove Gilje, ønsker at flere nordmenn kommer på besøk. Hun mener det hjelpe på integreringen og minske frykten for det ukjente. Foto: FOTO: VEMUND SVEEEN FINSTAD

REFSTAD: Mange reagerte kraftig da tidligere Løren asylmottak i Bydel Bjerke ble omgjort av UDI til Refstad ankomstmottak i 2010.

Etableringen innebar en langt større gjennomstrømming av asylsøkere i nærmiljøet enn tidligere, og mange reagerte på mangelen av informasjon fra UDI i forkant.

– Få problemer

I august i fjor tok Tove Gilje over som mottaksleder på Refstad etter Kjell Rogne. Hun merket tidlig at folk i området var skeptiske til, og til og med redde, for mottaket.

– Vi har en utfordring med blokkene på Sinsen, hvor det er en del blandet klientell som enkelte hos oss kan komme i kontakt med, men ellers er det stort sett stille og rolig her, sier hun.

Samlingssted

Gilje håper Refstad kan bli et samlingssted i lokalmiljøet.

Nylig holdt mottaket foredrag om Somalia, for å undervise om de største grupperingene mottaket tar imot. Mottaket holder også konserter, og alle som ønsker å komme er velkommen.

– Det er mest ungdommer som kommer, for de er mest interesserte. Vi ser at når folk er med på hva som foregår, så blir de ikke så engstelige, sier hun.

Åpent for alle

På mottaket er flere frivillige i sving for å aktivisere de 250 til 300 personene som til en hver tid bor der.

– Vi har aktiviteter hele tiden. Det er mange frivillige som drar på skogsturer, museum, teater og andre aktiviteter med folk herfra, sier Gilje.

Hun ønsker at mottaket skal være så tilgjengelig som mulig.

– Vi må få folk til å skjønne at dette er et åpent sted. Integreringen går lettere om folk kommer innom og får oppleve hva som foregår her, sier hun.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.