Inviterer til fest

!!! er tilbake med sitt første album på tre år,«Strange Weather, Isn't it?»

!!! er tilbake med sitt første album på tre år,«Strange Weather, Isn't it?» Foto: Foto: Warp

Nå blåses det nytt liv i dansepønken - ti år etter at hipstere festet til bandet !!!.

Klikk på bildet for å forstørre.

Bandmedlemmene har base i New York og California, men gjorde mye av jobben med det nye albumet i New York. Foto: Foto: Warp

Sjangeren er sammensatt - preget av et bakoverlent skråblikk på 80-talls postpønk, new wave og disko.

Filmtittel

!!! preget sjangeren rundt årtusenskiftet sammen med band som The Rapture og Liars, og er nå klare med sin første utgivelse på tre år, «Strange Weather, Isn’t it?» (slippes 23. august).

– Tittelen er hentet fra filmen «In the mood for love», sier vokalist Nic Offer.

– Det går dårlig med paret vi følger i filmen, ting forandrer seg og forholdet funker ikke. Når de møtes tilfeldig på gata, klarer de ikke å kommunisere. «Strange Weather, isn’t it?» er alt mannen får fram. Jeg tenkte albumtittel med en gang jeg så sitatet.

Buskmann

Det er ikke første gang !!! lar seg inspirere av film. Det uvanlige bandnavnet kommer fra 80-talls filmen «Gudene må være gale», om buskmannen XI.

Buskmannens klikkespråk ble tekstet som «!!!». Nic Offer og resten av gjengen mente det var et genialt bandnavn.

Det er ingen regel for hvordan !!! skal uttales, men det skal være tre like lyder etter hverandre. «Chk chk chk» er den mest vanlige uttalen, men «Bom Bom Bom» er for eksempel like riktig.

Kuleste by

!!! er ikke et vanlig band. Medlemmene har alltid bodd på hver sin kant USA, henholdsvis i New York og California, og lager musikk gjennom å sende demoer og utkast fram og tilbake over kontinentet.

Deler av «Strange Weather, Isn´t it?» ble spilt inn i Berlin. Nic Offer mener det var på tide at !!! fikk sitt Berlin-album, på samme måte som blant andre David Bowie og Depeche Mode.

– Berlin er verdens kuleste by. Derfor var vi der. Dessuten bor en av oss i Berlin, så det var en gyllen mulighet for oss andre til å oppleve byen. Vi oppsøker alltid forskjellige steder, da det er en sjanse for at miljøforandringen vil påvirke musikken, sier Nic Offer.

Bærende vokal

«Strange Weather, Isn’t it?» viser at bandet har utviklet seg i flere retninger siden siste utgivelse. Parallelt med tyngre og mer minimale technolåter, finnes også kortere, mer popaktige sanger, hvor vokalen er mer bærende enn tidligere.

– Jeg blir alltid skeptisk når band sier de skal være mer tilgjengelige, mer pop. Det er som regel et desperat forsøk å tjene penger på noe som ikke er helt bra, sier Offer.

- Vi har blitt mer popaktige, ja, men den nye plata kommer nok ikke til å toppe hitlistene som Rihanna, tillegger han.

Kvalitetsretro

Pål Nyhus, bedre kjent som DJ Strangefruit, mener !!! var et av dansepønkbandene fra rundt årtusenskiftet med mest innhold.

– !!! var en del av retrobølgen for ti år siden. Sammen med LCD Soundsystem var nok !!! de som tydeligst hadde noe å fare med, sier Pål Nyhus.

Selv da bølgen av dansepønk var på sitt høyeste, var de fleste klar over at mye av dette var ferskvare som burde konsumeres så fort som mulig. Likevel bar !!! på kvaliteter som gjorde at de ble tatt mer på alvor.

– Den andre plata fra 2004 («Louden Up Now», red.anm.) er veldig bra. Spesielt «Me and Giuliani Down by the School Yard» er en sang jeg har spilt mye.

Døde i heissjakt

!!! har alltid vært et band med mange medlemmer. Siden sist har fire takket for seg ved forskjellige anledninger. Den mest dramatiske sortien sto trommeslager Jerry Fuchs for.

Han ble sittende fast i en heis i New York, og falt ned i sjakten da han forsøkte å hoppe av. Jerry Fuchs skulle delta på en innsamling til glede for fattige barn i India da han døde, bare 34 år gammel.

Nic Offer forteller at han snakker om dødsfallet med venner, men ikke i intervjuer. Da blir sorgprosessen fort preget av automatikk og repetisjon. Om de mange endringene i bandet, sier han:

– Det var jo ikke akkurat slik at jeg snudde meg på scenen og plutselig hadde alle dratt. Folk forlot bandet ved forskjellige anledninger. I og med at !!! alltid har hatt mange medlemmer, er vi fremdeles fire originalmedlemmer igjen, sier Nic Offer.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.