*Nettavisen* Nyheter.

Irak gjennom kameralinsa

Shadow Company er en av filmene som blir vist av Oslo Dokumentarkino tirsdag 25. mars. FOTO: PROMO

Tirsdag etter påske markerer Oslo Dokumentarkino at det har gått fem år siden invasjonen av Irak.

LØKKA: Oslo Dokumentarkino har valgt ut 9 filmer som på hver sin måte forteller noe om krigen og okkupasjonen av Irak som altså startet for 5 år siden.

Nye virkemidler

Vietnamkrigen var den første krigen som ble dekket på direkten av nyhetsmedier. Gulf-krigen viste hvordan nyhetsmediene lot seg kontrollere av militærets og den amerikanske administrasjonens spin-doktorer. Irak-krigen er kjennetegnet ved at dokumentarfilmen og andre uavhengige medier har brutt Pentagons informasjonsmonopol.
Tanken bak dette programmet er å gi et tilbakeblikk på de 5 årene som har gått siden invasjonen og å sette fokus på hvordan dokumentarfilmer har vist en annen virkelighet og i større grad problematisert krigen og konsekvensene av den enn det massemediene har. Nettopp dette, at flere sider av det som skjer i verden rundt oss ikke er behandlet av TV-mediet eller av aviser, har gjort at dokumentarfilmen har blitt så viktig som et nyhetsmedium og dette har blitt svært tydelig i dekningen av Irak-krigen, skriver arrangørene Sarah Prosser og Ketil Magnussen i sin beskrivelse av arrangementet..

Stor variasjon

Filmene som skal vises tar for seg mange sider av krigen. Innledningsvis får vi se "Hijacking Catastrophe" (Sut Jally, 2004). En film som tar for seg forløpet til invasjonen og kommer med sterke påstander om at de neokonservative i Washington lenge har hatt en plan klar om å forsterke USAs hegemoni i verden, og at okkupasjonen var en del av denne planen allerede lenge før 11. september 2001.
I neste visning møter vi leiesoldater i "Shadow Company" (Jason Borque/Nick Bicanic), bare for å nevne noe av innholdet i programmet.
Dagen er delt opp i flere kategorier, hvor man beveger seg fra Bakgrunn, til hvem som sloss i Irak, hvordan det er å leve i Irak, hva som er konsekvensene for soldatene, hva som gikk galt under okkupasjonen fram til det avsluttende kapitlet om soldatenes tanker og opplevelser i den forholdsvis ferske filmen "Operation Homecoming" (Richard Robbins, 2007).

Fra morgen til kveld

Oslo Dokumentarkino holder hus hos Parkteatret, og skal vise filmene gjennom hele dagen, 25. mars. Det hele begynner som nevnt med filmen Hijacking Catastrophe klokka 11 og avsluttes med Operation Homecoming som starter klokka 23. Om du ønsker å lese mer om hver enkelt film og det rikholdige programmet kan du gå inn på www.dokumentarkino.no
Dette er et tilbakeblikk på de fem årene som har gått
Sarah Prosser

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.