*Nettavisen* Nyheter.

Iris (15): – «Hore» er blitt et hverdagsord

Det forteller Iris Teige og Anniken Due Frantzen på Ris Ungdomsskole som mandag fikk et etterlengtet besøk av Bruk Hue- kampanjen.

Ris: – Jeg synes det er veldig bra med denne kampanjen og tror også at den er nødvendig for vår skole. Ordet «hore» blir brukt utrolig ofte her. Om lekser, lærere med mer. Det er nesten blitt et hverdagsord, og mange tenker nok ikke på det som et skjelsord lenger, sier Anniken

Grusomme følger

Vi får en prat med de engasjerte jentene etter endt foredrag.

Mange føler seg nok ganske grepet akkurat nå, sier Anniken og sikter til de grusomme eksemplene på hva nettmobbing kan føre til.

Det er fordragsholder Ole Roger Vestøy fra Bruk Hue kampanjen som uten tvil fikk elevenes oppmerksomhet da han fortalte om konsekvensene av mobbing, deriblant selvmord som det dessverre finnes flere eksempler på.

Ikke anonym på nettet

Vestøy spurte elevene innledningsvis om de synes det var letter å mobbe digitalt siden de da var anonyme. De fleste svarte ja, men det ble påfallende stille da han understrekte at man aldri er anonym.

– Du legger alltid igjen spor, husk på det, sa han kontant.

Må tas på alvor

Regjeringen la i forrige uke frem sitt nye ”manifest mot mobbing”, der første del av arbeidet skal handle om kampen mot digital mobbing.

Regjeringen har støttet ”Bruk Hue”-turneen siden den ble lansert i 2009 og i går var det kunnskapsdepartementet som sto for den offisielle åpningen av vårens skoleturné foran 350 skoleelever på Ris ungdomskole i Oslo.

– Mobbing er forferdelig, og noe som må tas på alvor. Ingen barn skal måtte grue seg til å gå på skolen, sa statssekretær i kunnskapsdepartementet Lisbeth Rugtvedt til en stappfull gymsal.

Mobbefilter

Som et ledd i kampen mot digital mobbing har blant annet Telenor lansert et eget mobbefilter for barn og unge. Ved å aktivere en sperre vil Mobbefilteret stoppe nye meldinger, og gi avsender en advarsel på SMS som forklarer at han/hun har blitt nektet å sende meldinger til ditt barn.

Håper det hjelper

– Vet dere om konkrete hendelser som har skjedd her på Ris?

Iris ser på Aniken og nikker.

– Jeg har sett flere stygge ting på blant annet andres facebook, men ikke hørt noe om sms-mobbing, sier Iris

Nå håper jentene at kampanjen kan få positive følger.

– Jeg håper denne kampanjen vil påvirke folk på vår skole, avslutter Iris.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.