Gå til sidens hovedinnhold

Isbjørn på ville veier

Halvtann isbjørn har tenkt seg til Grønland, men ender opp feil på Grønland i Oslo.

SÆTER: Forfatterdebutant, Erlend E. Hansen (35) fra Nordstrand har gitt ut barnebok om isbjørnen Halvtann som ufrivillig blir en klimaflyktning.

– Halvtann isbjørn handler om en tre år gammel isbjørn som skal reise til Grønland. På veien opplever han å være passasjer på isflak, fiskebåt og en lastebil, forteller Erlend til Nordstrands Blad.

– På grunn av surr i reiseplanen og tilfeldigheter havner Halvtann på Grønland i Oslo. Her møter han Fabian, en 5 år gammel fiskehandlergutt, og de blir venner.

Mystisk og majestetisk

Erlend er svært fascinert av isbjørner og karakteriserer dem som majestetiske, mystiske og farlige. Nettopp derfor valgte han en isbjørn som sin hovedkarakter i boken.

– Isbjørn er planetens største landgående rovpattedyr, og kan veie så mye som opp mot 1000 kilo. Samtidig tar mammaisbjørnen kjærlig vare på sitt barn til det er stort nok til å reise ut på egenhånd, sier forfatteren som selv har vært så heldig og fått opplevd ville isbjørner på Svalbard.

Også datteren Isabel på ni år har vært en inspirasjonskilde bak boken.

– Det er utrolig hvor mye en forfatter kan hente av sprellideer, og fantasisaftige historier fra et barn.

Viktig tema

Forfatteren er selv svært opptatt av miljøvern og håper at han gjennom historien om Halvtann også kan formidle alvoret av issmeltingen på polene.

– Jeg liker ikke å peke finger, men det faktum at isbjørnen mister sitt primære jaktområde når isen forsvinner er ganske viktig.

Historien fortsetter

Men isbjørnen Halvtann havner altså på feil Grønland, noe som åpner dørene for en fortsettelse.

– Jeg er allrede i gang med en oppfølgerbok, avslører Erlend.

Roman i ovnen

I tillegg til å være skribent jobber 35-åringen som kunstner innenfor installasjon, musikk og video. Men han legger ikke skjul på at han også sikter til voksne lesere etter hvert.

– Jeg har roman- og novellemanusskript i ovnen som jeg håper en av disse dager streifer hylla til bokhandleren.

– Det er et stort mål for meg, men en roman krever langt mer arbeid og tid enn en barnebok, sier den Nordstrandsbaserte forfatteren.

Reklame

Opptil 65 prosent på verdens beste bokser