Gå til sidens hovedinnhold

Isblokk knuste frontruta

En bilfører ved Økern fikk en stor isblokk rett i frontruta. Nå advarer offeret andre sjåfører.

OSLO/RING 3: Utrykningspolitiet (UP) fikk dette bildet fra en uheldig bilfører på Ring 3 ved Økern. Isblokken gikk gjennom frontruta på bilen.

Isblokken datt ned fra taket på en semitrailer i en sving.

– Bilisten kjørte vestgående på ring 3 ved tidligere Økern-krysset. Den utenlandske traileren krenger litt i en sving, og isblokken løsner på semitrailerens tak. Isblokken er om lag 50 centimeter høy, 50 centimeter bred og mellom 15 og 20 centimeter tykk, forteller Dag Gjærum, kommunikasjonsrådgiver i UP.

Kjører etter traileren

Isblokka knuser frontruta og dashbordet.

– Føreren får "bare" kuttskader av glass, sier Gjærum.

Han klarer utrolig nok å holde bilen på veien, til tross for det som har skjedd.

– Han kjører etter den utenlandske traileren og klarer å stoppe den. Han skriver skademelding, og tar bilde av førerkortet til den utenlandske trailersjåføren. På denne måten får han erstatning fra det utenlandske forsikringsselskapet.

Bilisten sendte bildet til Utrykningspolitiet (UP) som i dag, fredag, postet bildet på sin facebook-side.

– Vedkommende som sendte inn bildet vil ikke stå fram, og dette hendte i februar i år. Grunnen til at han tar det opp nå, er at han vil sette fokus på hvor farlig det er å ikke sjekke taket på traileren i perioder med kulde, snø og vann om hverandre.

Ble ikke anmeldt

Det gikk bra denne gangen.

– Men det kunne gått mye verre, sier Gjærum.

Han kan ikke si hva slags reaksjon dette ville fått fra det norske politiet, dersom det hadde vært anmeldt.

– Det er vanskelig å si eksakt, og må vurderes i hvert tilfelle. Paragraf 3 i Veitrafikkloven sier at enhver skal være aktpågivende og varsom så det ikke kan oppstå fare eller voldes skade, slik at annen trafikk ikke unødig blir hindret eller forstyrret. Men vi har ikke standardiserte satser på denne type situasjoner.

Effektivt tiltak

Snø og is som raser ned fra vogntog i fart kan være livsfarlig for andre trafikanter.

Norges Lastebileier-Forbund har sammen med Innovasjon Norge og Statens Vegvesen kommet opp med et enkelt, men effektivt tiltak. Det består av en rampe som vogntoget kan parkere ved siden av. Sjåføren klatrer opp og kommer lett til og får måket av snøen fra taket.

Rampene er plassert på knutepunkter der det passerer store mengder vogntog, og på plasser der det er naturlig at vogntogene overnatter, melder Statens Vegvesen på sine nettsider.

Reklame

Spinnville priser på Comfyballs!