*Nettavisen* Nyheter.

Iskalde og farlige

På mange av boligblokkene i Langbølgen mellom Munkelia og Nordstrandveien fant vi de største isspydene.

Vi har hatt det iskaldt, vi har fått store snømengder, og så kom litt mer levelige temperaturer. Vinteren har vært besværlig, og nå kommer nye problemer - nemlig lange og farlige isspyd fra takene.

Klikk på bildet for å forstørre.

Naturen er kanskje den beste byggmester til å lage kunst. Vanndråper som fyser til is kombinert med solstråler er reneste skaperverkene.

Klikk på bildet for å forstørre.

Langs taket på Nordstrand kirke mot menighetshuset henger istappene. Riktignok er de ikke så store enda, men de bygger på seg.

Klikk på bildet for å forstørre.

Langs taket på bilverkstedet i Enebakkveien på Klemetsrud viser isen tydelig hvor det er varmetap og snøen på taket smelter og det danens is.

Klikk på bildet for å forstørre.

Langs takrennen på de relativt nye husene på Godheim (Klemetsrud) henger isspydene på rekke og rad.

VÅRE BYDELER: Nordstrands Blad har tatt seg en runde i bydelene, og det var ikke nødvendig med lang kjøretur for å få knipset iskalde og til dels farlige spyd fra hustak rundt om.

De største ble registrert i Langbølgen på Munkelia. Der hang de lengste fra taket og et par etasjer nedover. Solide tapper som når de løsner faller mot bakken i drepende fart.

Huseier ansvarlig

Politi og Brann-og redningsetaten har allerede hatt mange livreddende oppdrag i sentrum, men lover og regler gjelder like mye i utkanten av byen som i sentrum selv om det er størst fare der isspydene henger over trafikkerte fortau.

Lover og regler er klare. Det er huseier som er ansvarlig for å sikre slik at istappene ikke er til fare. Det vil si at der det henger over steder hvor folk ferdes, skal de fjernes.

Årsaken til at det dannes istapper, er som regel varmelekkasje. Dårlig isolasjon gjør at varme siver ut, snø på taket smelter og det dannes vann. Kuldegrader ute gjør at vannet fryser, og dråpe for dråpe bygger seg til isspyd som til slutt blir så tunge at de løsner og deiser i bakken.

Aldri sa galt så er det godt for noe, heter et ordtak. Isspydene forteller om hvor husisolasjonen er dårlig og sier fra at her er det en utbedringsjobb å gjøre.

Er din istapp lengst?

Vet du om noen laaaaange istapper? Send inn et bilde av istappene på din bolig, eller et hviket som helst annet sted til redaksjonen@noblad.no.
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.