RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Island på billigsalg


Tidligere måtte man betale dyrt for å feriere i geysir-landet, men i dag er prisen halvert.
Tidligere måtte man betale dyrt for å feriere i geysir-landet, men i dag er prisen halvert.
Island har vært et dyrt feriemål. Men slik er det ikke nå. For turister blir oppholdet bare halvparten så dyrt som i fjor.

Besøk oss! sier Islands ambassadør Sigridur Dona Kristmundsdottir.
Vi islendinger har alltid sett på nordmenn som våre venner og slektninger, og vi mottar dere med åpne armer. I disse dager er det også veldig godt for den islandske økonomien at dere kommer på besøk, sier Kristmundsdottir.

Turisme er en av de store inntektskildene på Island. Nå som landets økonomi har kollapset under vekten av et overdimensjonert bankvesen, blir turistene viktigere enn noensinne.

Men vil turister i Island støte på praktiske problemer?

Alt virker perfekt sett fra turistens synspunkt. Overalt kan man betale med islandske kroner, som man nå veklser meget rimelig til seg i lokale banker. Vi venter heller ingen konkurser i turistbransjen, sier Kristmundsdottir.

Visakort er det også enkelt å bruke på Island, som er kjent for å ha en kortterminal selv i den minste pølsebod, supplerer Ulrika Petersson, markedskonsulent i Islands Turistråd.

Valutakursen

Det siste året har islandske kroner stadig blitt billigere for oss nordmenn. I midten av oktober krøp Norges banks valutakurs helt ned i 2,77 norske kroner for 100 islandske.

I praksis foregår det ikke noe kjøp og salg av islandske kroner i norske banker, derfor er denne kursen rent teoretisk, forklarer Vidar Korsberg Dalsbø, kommunikasjonsrådgiver i Norges bank. Sjefsøkonom Øystein Dørum i DnBNor bekrefter at all handel med islandske kroner er stoppet inntil videre.

Men å veksle til seg islandske kroner på Island, eller trekke visakortet der, blir fryktelig billig, sier han.

I Landsbankinn på Island har kursen de aller siste dagene ligget rundt 5,70 norske kroner for 100 islandske. Det vil si at man som norsk turist får nesten dobbelt så mye islandsk "króna" for sine norske penger som man gjorde for ett år siden.

Hvis du velger å betale med visakort eller kredittkort, eller bruke minibank, er det kortselskapets egne kurser som avgjør prisen på de islandske kronene. Disse kursene ligger likt eller nesten likt som bankkursene. Hvilken kurs du får, er avhengig av avregningsdatoen.

Denne datoen er ikke handledatoen, men den datoen brukerstedet har oppgjøret sitt. Det vil ofte si to til fem virkedager etter at du har dratt kortet, sier informasjonssjef Anders Bigseth i Teller (tidligere Visa Norge).

Kjøp lokale varer

Den svake islandske kronen er en fordel for turister, men for islendingene fører den til en rekke problemer blant annet skyhøy inflasjon.

Nå ligger inflasjonen på 15 prosent, og analytikere varsler at den kan stige til formidable 75 prosent i løpet av noen måneder.

Prisstigningen gjelder primært importerte varer, og turister bør derfor bestrebe seg på å handle lokale produkter. Visse importvarer, som bleier og kaffe, kan det bli manko på ettersom islandingene hamstrer, så man bør ta med seg nødvendighetsartikler i kofferten.

Vi har mange gode lokale produkter som turister nå kan få for en billig penge, minst 40 prosent under det normale, sier Ulrika Petersson, og trekker fram islandske designklær og smykker, klassiske ullprodukter og moderne turutstyr av islandske merker.

Restaurantene tilbyr mat av gode lokale råvarer som lam, storfe og fisk. Og islandske opplevelser, for eksempel rideturer eller bading i Den Blå Lagune, er også blitt rundt 40-50 prosent rimeligere for turister.

Petersson anbefaler vinterhalvåret som en ypperlig tid for en islandsreise.

Det bobler og ryker i de varme kildene året rundt, og kontrasten til vinterlandskapet er trolsk. Temperaturen er som i Sør-Skandinavia, og i klare netter kan man se nordlyset, lokker hun.

Har man noensinne ønsket seg en tur til Island, er det definitivt nå man bør reise.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere