RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Islandske kjærlighetsballer

Mors hjemmelagede kjøttkaker og den intense, men likevel kjærkomne, lukten av fårikål. Så lenge siden at du har glemt det sier du? Fortvil ikke. En islending på Grorud har sørget for at oppskriften på en rekke nordiske tradisjonsretter ikke går i glemmeboka.

Grorud: Som gjest hos Magnus Thor Magnusson kan du regne med å få oppvartning. Da jeg besøker islendingen i hans hjem på Grorud disker han opp med islandsk laufabrauð (løvbrød), gravet ørret og sennepssaus.
- Jeg prøver stadig ut nye retter, sier han og viser frem en bunke med oppskrifter han har vært igjennom.
Islendingen har nemlig en eget nettside hvor han presenterer tradisjonskost fra hele Norden. På www.tradisjoner.no skulle det være noe for enhver gane. Her finner man oppskrift på alt fra norsk jegergryte til de islandske rettene han nylig har satt på bordet.
Brød av tang
- Du har to typer brød der, forklarer Magnusson. Det du tar nå heter sölvabrauð. Jeg tar en munnfull og ser spørrende på han.
- Det er tangbrød, sier han.
- Eh?
- Ja. Magnusson bekrefter min mistanke.
- Brød med ordentlig tang.
Det smaker salt og godt. Fersk hvetebakst med tang. På ekte islandsk vis.
Ørreten er derimot tilberedt etter en norsk oppskrift, gravet i einebær, salt og pepper.
Mat og svart metall
I seks år har den 28 år gamle Islendingen bodd i Norge, men det var slett ikke hans begeistring for maten som førte til at han gikk hen og gjorde nordmann av seg. Snarere tvert om. Det var det at han flyttet til Norge som ledet til denne forkjærligheten for tradisjonelle oppskrifter.
- Jeg savnet så inderlig den islandske husmannskosten. Særlig smaken av hangikjøtt. Ikke misforstå meg. Jeg elsker norsk mat . Særlig har jeg fallt for pinnekjøtt. Hangikjøtt er som lammelår på norsk, men på Island røykes kjøttet på en helt spesiell måte.
- Hva med Grandiosa?

- He,he. Ja, også liker jeg Grandiosa. Den spiser jeg iblant.
Lengselen etter mat fra hjemlandet drev ham til å lete etter oppskrifter på nettet. Det var ikke lett å finne.
Etterhvert slo det Magnusson at det ikke bare var islandske oppskrifter som var vanskelig tilgjengelig, men all tradisjonell nordisk mat.
Dermed bestemte han seg for å lage en nettside som samlet retter fra hele Norden, også, svenske, danske, færøyske og samiske.
Norsk kjærlighet
Om det ikke var forkjærligheten til akkurat mat som bragte islendingen til Norge, så var det likevel kjærligheten.
- Jeg ble forelsket i en norsk jente på Island. I tillegg var jeg veldig glad i norsk black metal-musikk, røper han før han ber meg smake på desserten han har hentet.
- "Àstarpungar", smiler han og holder frem en kurv med noe knudrete.
- Punger? spør jeg med tangen friskt i minne. En smule skeptisk.
- Ja, det blir kjærlighetsballer på norsk.
Jeg tar meg en bit. De smaker som berlinerboller. Smultboller der sylteøyet inni er byttet ut med rosiner.
- Slett ikke verst disse kjærlighetsbollene
, sier jeg og nikker anerkjennende.
- Baller, retter islendingen.Kjærlighetsballer. Ikke boller.
Han beroliger meg med at de ikke bare smaker som berlinerboller, de består også omtrent av det samme.
Ikke bare nordisk
Men det er ikke bare nordisk kost som opptar islendingen.
- I dag kunne jeg tenke meg tandoori chicken til middag, meddeler han.
Magnusson har også vært med på å utvikle et nettsted som samler oppskrifter fra hele verden.
- Per i dag er 87 land representert på nettsiden vår www.matoppskrift.no og rundt 23 000 oppskrifter. Målet vårt er å kunne tilby minst 100 oppskrifter fra hvert enkelt land. I dag finner man flest norske retter der, men også et bredt spekter fra Italia, Afghanistan, Iran, Jamaica, Marocco og andre land.
Ønsker bidrag
- På nettstedet har vi hele to retter fra Pakistan. Her trenger vi nok litt hjelp, ler Magnusson og oppfordrer alle som vil til å sende inn oppskrifter fra sitt hjemland. Dette kan gjøres ved å gå til nettsiden til matoppskrifter.no og enten legge inn en ny oppskrift direkte, eller sende per mail dersom man har flere.
Magnusson ønsker også flere tradisjonsretter fra Norden til sin private nettside, www.tradisjoner.no, og ber de som har oppskrifter de vil legge ut om å besøke siden hans. Der kan man enkelt legge inn den oppskriften man vil dele med andre.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere