*Nettavisen* Nyheter.

Italienske spirer på Ljan skole

Marit Ekkernes tester italiensk-kunnskapene til Siri Kvarsvik og Mathias Jacobsen. Dette er gøy, synes de.

Det er ikke alle forunt å starte innlæring av fremmedspråk som 11-åring. Men på Ljan skole synges det italienske sanger så det suser!

Klikk på bildet for å forstørre.

Elevene synger italienske sanger av full hals.

Klikk på bildet for å forstørre.

Haakon Dahl Eide, Victor Bernau og Håkon Hovde synes italiensk er et fint språk.

LJAN: Assisterende rektor Marit Ekkernes på Ljan skole er imponert over hvor mye italiensk hennes elever har klart å tilegne seg bare siden jul. 27 av 6. og 7. klasse-elevene ved skolen lirer av seg italienske gloser på løpende bånd.

De kan allerede synge flere sanger på språket. Og hverdagslige ord og vendinger begynner å sitte som et skudd.

Nordstrands Blad ble invitert til å være med på time i italiensk.

Tidlig språk

Normalt sett lærer barn fremmedspråk først når de begynner i 8. klasse. Men på Ljan får de en tjuvstart. Skolen er pilot for "tidlig 2. fremmedspråk".

Assisterende rektor Marit Ekkernes har bodd og studert i Italia i 12 år, og kjenner dermed landet meget godt. Skolen tilbyr fremmedspråk avhengig av hva slags språklig kompetanse som fins i personalet.

For tiden undervises det også i tysk og fransk. Erfaringene er meget gode etter et halvt år, forteller Ekkernes.

- Jeg er overrasket. De er mye flinkere enn jeg hadde trodd på forhånd. Elevene er frie og kommunikative, og de bryter ned sperrer. Vanligvis tør ikke elever på dette nivået å snakke med så fremmede lyder. Disse elevene gjør det, sier hun.

All undervisning skjer muntlig og via smartboard, hvor lærer henter frem sanger på Youtube. André Augestad Lidre har fått litt sansen for italiensk.

- Jeg synes det er gøy med alle sangene og liker farten i språket, forteller han.

- Come stai?

- Bene grazie, svarer elevene.

Oppropet skjer på italiensk. Elevene svarer "si" eller "ci sono", slik det skal være. Og det synges av full hals. De muntre barnesangene er tydeligvis blitt populære.

Klassen består av elever fra både 6. og 7. klasse. Særlig jentene tar kraftig i og klapper ivrig med. Ifølge Ekkernes er det mote og matkultur jentene er opptatt av. Gutta forteller om andre interesser til Nordstrands Blad.

- Jeg valgte det på grunn av fotball og mafiaen. Har spilt Gudfaren på pc. Det er kult, forteller Haakon Dahl Eide, og får støtte av kameratene Martin Conradi, Victor Bernau og Håkon Hovde.

- Det er et fint språk. Uttalen er morsom, synes de.

- Men det er ikke alltid like morsomt, skyter Haakon Dahl Eide inn.

Klassen synger barnesangen "44 Gatti" av full hals. Å synge på et nokså fremmed språk virker nesten som en selvfølge.

- Det er så moro. En god del av dem har faktisk vært på ferie i Italia, eller skal dit. Ungene tar ting så lett. De gleder seg til italiensk-timene, sier Ekkernes.

Dyr på italiensk

Mathias Jacobsen og Siri Kvarsvik blir hørt i dyr. Mellom benkeradene både snøftes, mjaues og voffes det.

- Leone, tigre, elefante, ramser elevene opp.

- Jeg synes språket virker ganske lett. Om et par år skal jeg på ferie til Italia. Vi skal til Frankrike i sommer. Jeg ville egentlig til Italia, men heldigvis kjører vi gjennom der, forteller Mathias.

Siden italiensk normalt ikke tilbys som fag i norske skoler, blir det med dette ene kurset for de aller fleste, forteller Ekkernes. Italiensk skal være en døråpner til å bli nysgjerrig på fremmedspråk, ifølge læreren.

- Jeg tør påstå at 70 prosent av det vi går gjennom, det sitter. Foreldre har gitt tilbakemelding om at elevene virker veldig motiverte. Jeg håper de får lyst til å lære språk, og at de synes det er gøy, sier Ekkernes.

Italiensk-timene dreier seg ikke bare om å lære gloser. Dette handler også om kulturformidling. Ekkernes har innført italiensk bursdagsrituale i klasserommet. Når noen fyller år, blir eleven dratt så mange ganger i øret som vedkommende fyller år. I tillegg klappes det på kinnet.

- Det er kulturformidling. Elevene gjør dette seg imellom, sier Ekkernes og flirer litt.

Timen avsluttes utendørs, hvor elevene øver inn et nummer til skoleavslutningen.

- Volevo un gatto nero, runger det i skolegården.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.