Carina.Bredesen@dittoslo.no"/>
RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Ja til kaffebar – nei til brannbiler


Det er ingen splid mellom Kaffebrenneriet og Brannmuseet selv om sistnevnte har kjempet en tapt kamp for å få bruke den store vognhallen til utstilling av sine seks veteranbrannbiler.
Det er ingen splid mellom Kaffebrenneriet og Brannmuseet selv om sistnevnte har kjempet en tapt kamp for å få bruke den store vognhallen til utstilling av sine seks veteranbrannbiler. Foto: Foto: Arkiv/Marion Juliussen
Omsorgsbygg ville ha Grønlandsleiret 32 ut på det frie markedet. Dermed blir det kaffebar og ikke veteranbrannbiler i den store vognhallen i den gamle brannstasjonen.

GRØNLAND: Kaffebrenneriet etablerte sitt hovedkontor i Grønlandsleiret 32, etter at Rusmiddeletaten og Utekontaktene flyttet ut.

Leiekontrakten til Kaffebrenneriet inkluderer den store vognhallen, som de i dag bruker til opplæring og presentasjoner.

 
 


LES OGSÅ: Grønland blir nytt kaffetyngdepunkt

Seks veteranbiler

Plan- og bygningsetaten har allerede gitt rammetillatelse for å etablere serveringssted i den gamle vognhallen. Det vil si at prosjektet er godkjent. Den ble oversendt bydelen 3. oktober med fire ukers frist for å komme med innspill.

– Det vi nok ta noen måneder før vi er i mål. Vi har ikke satt noen dato ennå, sier Steinar Paulsrud, en av eierne av Kaffebrenneriet.

Bydelspolitikerne behandlet søknaden om bruksendring fra kontor til kaffebar og -utsalg for den store vognhallen etter at fristen hadde gått ut, og gikk imot etableringen til Kaffebrenneriet.

Brannmuseet holder også til i Grønlandsleiret 32. De driver på frivillig basis og får støtte til å betale husleia av Oslo kommune.

Brannmuseet skulle imidlertid gjerne hatt den store vognhallen slik at de har mulighet til å stille ut alle de seks veteranbrannbilene de har.

I dag disponerer de den lille vognhallen, men der er det bare plass til en av veteranbrannbilene.

Men leder for Brannmuseet Trond Flaarud har fått dårlige tilbakemeldinger.

– Omsorgsbygg sier at de ikke kan leie ut bare den store vognhallen, men at vi da i så fall må leie hele arealet som Kaffebrenneriet har i dag, sier Flaarud.

LES OGSÅ: Trikkedilla? Sjekk museet der det meste går på skinner

Prisgitt kommunen

I og med at Brannmuseet betaler markedspris for å leie lokalene, er ikke dette aktuelt.

– Vi er prisgitt hva kommunen ønsker å betale for oss, og de ønsker ikke så store utgifter, sier Flaarud, som understreker at Brannmuseet syns Kaffebrenneriet er en hyggelig nabo.

Det er viktig med alkoholfrie, sosiale møteplasser og det skal vi være

– Det er ikke noe motvilje mellom oss, sier Flaarud.

LES OG SE BILDER: Ildfull historie på Grønland

Mest attraktivt

Omsorgsbygg ønsket å leie ut det ledige arealet i Grønlandsleiret 32 som én enhet. Den gamle vognhallen ble ansett som den mest attraktive delen av lokalet, og Omsorgsbygg ønsket å legge dette ut på det frie markedet for å sjekke hva det var villig til å betale.

Kaffebrenneriet har nå gjort en langsiktig leieavtale av arealet som én enhet som varer i hvert fall fem år fram i tid.

– Vi har en juridisk bindende avtale med Kaffebrenneriet. Det er de som ordner med eventuelle søknader om bruksendringer og liknende, sier eiendomsansvarlig i Omsorgsbygg, Grete Yri Berglund.

Forpliktende avtale

Ifølge Berglund må det være Plan- og bygningsetaten som har siste ord når det gjelder å vurdere søknaden om bruksendring.

– Vi kan ikke forholde oss til dette innspillet fra bydelsutvalget. Vi har leid ut og forpliktet oss til en avtale med Kaffebrenneriet, sier Berglund.

Brannmuseet fikk spørsmål om de ønsket å leie resten av Grønlandsleiret 32 da det ble ledig, men de responderte ikke på dette overfor Omsorgsbygg.

De prøvde å gå veien via oslopolitikerne på rådhuset, men fikk ikke støtte verken politisk eller økonomisk til å utvide sin virksomhet.

Hvis ikke ...

Hvis det skulle vist seg at Kaffebrenneriet ikke hadde fått rammetillatelse til å etablere kaffebar i stedet for kontor i den gamle vognhallen, ville det vært opp til dem om de ønsker å fremleie den store vognhallen til Brannmuseet.

Bydelsutvalget skulle svare ja eller nei på søknad om bruksendring, men endte med å si ja til noe annet, hvordan er det mulig

Men det må i så fall godkjennes av Omsorgsbygg.

– Dersom Kaffebrenneriet ønsker det, skal vi ta stilling til dette. Vi har et godt samarbeid med Kaffebrenneriet og vil strekke oss langt for å etterkomme ønsker, sier Berglund.

Hun kan imidlertid ikke si noe om Omsorgsbygg vil finne utstilling av veteranbrannbiler, som er det Brannmuseet ønsker å bruke den store vognhallen til, som forenlig med hva arealet skal brukes til.

– Det må vi ta en vurdering på dersom det blir aktuelt, sier Berglund.

Bydelsutvalget sa nei

Før det gamle bydelsutvalget (BU) gikk av og klubba ble overrakt til den kommende lederen Silje Winther (Ap) rakk de avtroppende bydelspolitikerne i Gamle Oslo blant annet å stemme mot Kaffebrenneriets søknad om å etablere kaffebar og kaffebutikk i Grønlandsleiret 32.

Bydelsdirektøren var i utgangspunktet positiv.

Men Marit Halse fra Rødt fremmet et motforslag: «Bydelsutvalget er mot bruksendring for lokalene i Grønlandsleiret 32. Bydelsutvalget støtter Brannmuseets ønske om å benytte lokalene».

Rødts forslag ble vedtatt med åtte stemmer (2 Rødt, 5 Ap, 1 SV).

Men bydelsutvalget har kun uttalelsesrett i denne saken, og i og med at uttalelsen også kom lenge etter at fristen på fire uker hadde gått ut, har vedtaket i praksis ingen betydning.

LES MER: Referat fra møte i bydelsutvalget i Gamle Oslo 10. november 2011

God-dag-mann-økseskaft

Steinar Paulsrud, en av eierne i Kaffebrenneriet, reagerer på behandlingen i bydelsutvalget.

Vi er prisgitt hva kommunen ønsker å betale for oss

– Det er litt sånn god-dag-mann-økseskaft, sier Paulsrud, og peker på bydelsutvalgets vedtak der de stemmer mot bruksendring, men for Brannmuseets ønske om å benytte den store vognhallen til å stille ut veteranbrannbiler.

– Bydelsutvalget skulle svare ja eller nei på søknad om bruksendring, men endte med å si ja til noe annet, hvordan er det mulig, sier Paulsrud.

LES OGSÅ: Naboer ville stoppe Delicatessen Tapasbar

Velkommen

Han forteller også om et godt naboskap med Brannmuseet.

– Vi har et godt forhold. Det første vi gjorde var å få tatt bort overflatevannet i branngården. Det var i fjor høst. De har lånt lokaler av oss, og vi har lånt lokaler og brannbil av dem, forteller Paulsrud.

Han håper etableringen vil fungere som en brobygger mellom Kampen, Tøyen-området og Gamlebyen.

– Det er viktig med alkoholfrie, sosiale møteplasser og det skal vi være, sier han. Grønland, og denen beliggenheten, er et helt bevisst valg av sted for nyetableringen.

Han kommer med følgende oppfordring til bydelspolitikerne som heller ville at Brannmuseet skulle få større lokaler:

– De får heller komme hit og se hva vi kan gjøre for området her på Grønland og i Gamle Oslo. Det er velkomne hit på kaffe alle sammen.

 

HVA SYNS DU?
SI DIN MENING I KOMMENTARFELTET UNDER

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere